În a treia zi a Sesiunii plenare de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România, găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Oradea în perioada 13-15 mai a.c., episcopii catolici din țara noastră au celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin în parohia greco-catolică Haieu – Băile „1 Mai” din imediata apropiere a Oradiei, cu prilejul recentei aniversări a 25 de ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999). Singura biserică din țară ridicată în cinstea acelei vizite istorice, biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai” a trăit cu bucurie prilejul comuniunii tuturor păstorilor din România, reuniți la Oradea sub semnul speranței. La Sfânta Liturghie arhierească, animată de Corul „Schola Cantorum” al studenților teologi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea (dirijor: lect. univ. dr. Radu Mureșan) și transmisă în direct de Angelus TV România, Maria TV România și Radio Maria România, au participat deopotrivă numeroși preoți din Eparhia de Oradea și din țară, credincioși ai locului și oficialități locale ale Comunei Sânmartin. Sfânta Liturghie l-a avut la centru pe Preasfinția Sa Claudiu Pop, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, cu care au concelebrat toți preoții și episcopii prezenți. 

Împlinindu-se totodată cinci ani de la vizita celui de-al doilea Suveran Pontif care a vizitat țara noastră, la finalul Sfintei Liturghii arhierești din biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”, au fost sfințite opt medalioane dedicate celor șapte Fericiți Episcopi Români Greco-Catolici, martiri pentru Cristos în timpul regimului comunist – Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu – ridicați la cinstea altarelor de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj (2 iunie 2019), și Fericitului Vladimir Ghika.

„Înalt Preasfințiile Voastre, Preasfințiile Voastre, suntem aici, noi – episcopii reuniți în cadrul sesiunii de primăvară a CER, organizată de PSS László Böcskei și Episcopia Romano-Catolică de Oradea  – care încercăm să mergem pe urmele apostolilor… Ne bucurăm că celebrăm această Sfântă Liturghie la Haieu – Băile „1 Mai”, o comunitate greco-catolică care a încercat să asculte mai mult de Dumnezeu decât de oameni”: a spus PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la momentul cuvântului de învățătură, parafrazând lectura zilei din Faptele Apostolilor (Fap 4,13-22).

„Comunitatea de aici nu este o comunitate mare, dar este o comunitate ferventă. Când se ascultă de Dumnezeu se reușește să se meargă înainte. Apostolii au vorbit, au evanghelizat, iar lumea i-a urmat”, a continuat episcopul. Prezentând apoi succint realitatea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, PS Virgil a subliniat că „la urma urmei se cade a asculta de Dumnezeu mai mult decât de oameni…”, iar ceea ce încearcă episcopii din România este tocmai acest lucru. Reiterând recentul pelerinaj anual la Cimitirul Săracilor din Sighet, unde au fost celebrați ca în fiecare an toți martirii și mărturisitorii credinței din timpul perioadei comuniste, eparhul orădean a amintit că aceste drame se alătură celor prezentate în ziua precedentă la Sfânta Liturghie celebrată de ierarhii țării în Biserica din Cetatea Oradea, în cinstea Regelui Sfântul Ladislau, în apropierea mormântului fondatorului Diecezei și al orașului. 

„Astăzi, la sfârșitul Sfintei Liturghii vom binecuvânta cu apă sfințită și mir, medalioanele episcopilor noștri martiri realizate de curând în parohia greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”. Suntem cu toții aici ca să îi celebrăm pe cei care au ascultat într-adevăr mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Știm exact ce li s-a promis, doar ca să meargă pe un alt drum. În drumul pe care ei au mers – al pătimirii, morții și martiriului – au fost convinși că aceasta este Calea Domnului. Noi, la rândul nostru, în contextul pe care îl trăim în realitățile noastre prezente – cu problemele, provocări și dificultăți – reușim cu adevărat să îi avem ca model pe acești episcopi martiri? Dar nu numai pe ei, ci pe toți preoții morți în pușcărie, credincioșii au suferit, copiii care au fost alungați din școlile pentru simplu motiv că au fost greco-catolici… Dacă reușim să oferim totul Domnului și să înțelegem chemarea la care am fost chemați, putem și noi astăzi, după modelul lui Isus Cristos să înțelegem că dincolo de mormânt este Învierea, speranța noastră… Când ascultăm de Domnul mai mult decât de oameni, cu adevărat trebuie să mergem pe drumul Crucii, a martirilor și înaintașilor noștri, ca apoi să ajungem cu siguranță la mântuire. Aceasta pentru că dincolo de probleme este Domnul, este speranța, glasul Lui care ne cheamă. Să auzim acest glas și să îl urmăm, convinși fiind că Maica Sfântă ne este aproape, ne îndrumă pașii și ne ocrotește. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a încheiat PS Virgil.

La final, pr. Ștefan Madarasi, administrator parohial al parohiei greco-catolice din Haieu – Băile „1 Mai”, Înaltpreafințiilor lor și Preasfințiilor lor pentru acest moment deosebit trăit împreună, celor care au contribuit la buna-desfășurare a acestei minunate zile de mai, printre care pr. Mirel Damian, alături de soția dânsului, turiști, enoriași și bine-făcători, precum și domnului primar al comunei Sânmartin Cristian Laza, împreună cu ceilalți reprezentanți locali prezenți la eveniment!

 

Biroul de Presă EGCO