Suntem în perioada Postului Paștelui, când în Biserică se resimte o mai mare sobrietate. Preoții având ornate de culoare roșie, parcurg deseori împreună cu credincioșii Calea Sfintei Cruci. Sunt momente de tristețe, de compasiune, dar și de „mea culpa” și recunoștință față de Isus care s-a jertfit pentru mântuirea noastră, trecând printr-o suferință inimaginabilă pe drumul Calvarului, în timpul Crucificării și continuând până la moartea pe Cruce.

Iată că în 25 Martie, preoții îmbracă din nou ornatele strălucitoare, pentru că este o zi plină de  bucurie pentru toți credincioșii. Este sărbătoarea „Buna Vestire”.

Arhanghelul Gabriel, îi apare Fecioarei Maria și o salută „Bucură-te, cea plină de har”, îi aduce o veste bună că este binecuvântată între femei și a fost aleasă de Domnul ca să-l nască pe Fiul Său. Desigur acesta este un mesaj, dar și o invitație, o chemare, la care Ea decide. Fără a se consulta cu cineva, nici măcar cu logodnicul Său Sfântul Iosif și realizând totuși că o să aibă unele probleme de ordin social, după câteva întrebări adresate îngerului își dă acceptul „Fie Mie după cuvântul Tău”. După „fiatul” Mariei, se întrevede pentru omenire o licărire de lumină și speranță, care bine vestește de fapt un nou început. Putem spune că Ea este noua Evă, iar Copilul Isus ce s-a zămislit în Ea, este noul Adam. Prin Ei va avea loc redresarea omenirii.

Îi datorăm respect Maicii Sfinte pentru că însuși Dumnezeu a apreciat-o, ca fiind cea potrivită pentru planul Său divin. Îi datorăm încredere, pentru că are puterea de a răspândi haruri și are disponibilitatea pentru aceasta. Îi datorăm recunoștință, pentru că este învățătoarea Adevărului, este refugiul păcătoșilor, este Viața și nădejdea noastră.  Îi datorăm admirație, pentru că este un dar al Cerului și în același timp plină de dar. Îi datorăm ascultare și venerație, pentru că este Regina cerului și al pământului, pentru că este  Avocata noastră și înalță pentru noi rugăciuni la Tronul Lui Dumnezeu. Îi datorăm iubire Mamei noastre cerești, așa după cum și ea ne iubește și luptă să moștenim Împărăția Cerului.

Să-i aducem bucurie Fecioarei Maria, prin rugăciuni spuse cu inima și participări dese la Sfânta Liturghie, unde avem întâlnire și cu Fiul Său iubit.

În acest context, la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele paroh Iulian Robu, la care au participat  un număr mare de credincioși, dar și membrii Reuniunii Mariane, care aparține Bisericii și  poartă are numele „Buna Vestire”.

În cuvântul de învățătură, părintele a subliniat credința mare a Fecioarei Maria în Înger. Astfel „Maica Domnului a devenit chivotul Celui Preaînalt, a devenit Primul Potir, care l-a purtat pe Mântuitorul”. A rămas tare în credință  de-a lungul vieții, care a fost presărată cu multe greutăți, dar Dumnezeu i-a fost mereu alături. „Buna Vestire” nu este numai o sărbătoare. Tradus în limba greacă, înseamnă evanghelie. „Actualizând acest eveniment avem nevoie și noi să auzim zilnic din gura îngerului, a preotului, din evanghelie: Bucură-te, Domnul să fie cu tine”.

Un nou început, o nouă trăire, un nou avânt, am simțit membrii Reuniunii Mariane „Buna Vestire”, care ne-am reînnoit promisiunile de slujire a Fecioarei Maria, care ne conduce la Fiul Său: „O, Preasfântă Fecioară și Mamă a Lui Dumnezeu, Maria, eu…..ofer trupul și sufletul meu, cugetele, vorbele și toate faptele mele și promisiunea de a rămâne statornică în credința catolică până la sfârșitul vieții….Amin”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ne-am strâns în jurul frumoasei statui a Mamei noastre cerești. I-am adresat câteva rugăciuni de mulțumire pentru darurile primite.

Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Silvia Pantiș