Duminică, 24 martie 2024, prima duminică din Postul Mare și Înainteserbarea Bunei-Vestiri, Biserica Greco-Catolică din Pocola (județul Bihor, Protopopiatul de Beiuș) a îmbrăcat haine de sărbatoare aniversând 114 ani de la sfințirea bisericii și celebrarea a 30 de ani de slujire întru preoție a parohului locului. Edificiul sacru ridicat de episcopul de fericită pomenire Demetriu Radu a fost consacrat în anul 1910, primind hramul „Buna-Vestire”.

Dacă între anii 2008 – 2011 au fost întreprinse ample lucrări de restaurare (pavarea în intregime a Altarului precum și îmbrăcarea sfintei mese a Altarului în marmură de Carrara, repavarea pardoselii cu granit Rosa Beta, înlocuirea iconostasului, înlocuirea băncilor, repararea și revopsirea turnului și a acoperișului bisericii), biserica de astăzi, caldă și primitoare, a avut bucuria să primească vizita actualului ierarh al Eparhiei de Oradea.

La ora 10.30 în dangăte de clopote și mare bucurie, Preasfinția Sa dr. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a fost întâmpinat de un număr mare de clerici și credinciosi veniți din Pocola și din împrejurimi, fiind de față și reprezentanți ai autorităților locale.

Eparhul a fost primit cu traditionala „pâine și sare” și un frumos buchet de orhide, oferit de cei mai mici enoriași ai locului îmbrăcați în costume populare. După sărutarea Sfintei Cruci și a Sfintei Evanghelii la intrarea în biserică, Corul studenților teologi ai Seminarului Greco-Catolic din Oradea, sub bagheta Maestrului Radu Muresan, au cântat imnul „Pe Stăpânul și Arhiereul nostru, Doamne Îl păzește întru mulți ani!”. Același cor a dat răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, încântând auditoriul.  

Preasfinția Sa Virgil a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească împreună cu preoții protopopi pr. Gavril Buboi (Oradea) și rpr. Zorel Zima (Beiuș), preoții rector și vicerectori pr. Anton Cioba, pr. Alin Vara și respectiv Pr. Patrick Nagy, preoții: pr. Olimpiu Todoran (Oradea), pr. Eduard Roman (Oradea), pr. Ioan Fărcaș (Blaj), pr. Florin Jula (Vintere) și preoți din protopopiatul de Beiuș: pr. paroh Boța Marius (Pocola ), pr. Emil Ghiurca (Ștei), pr. Dumitru Sălăjan (Valea de Jos), pr. Adrian Man (Șuncuiuș de Beiuș), pr. Florin Selegean (Delani), pr. Marcel Rostaș (Băița), pr. Narcis Licuța (Grădinari), pr. Opriș Mircea (Vălani de Uileac), pr. Sabin Cicșa (Ioaniș), pr. diacon Grațian Guiaș (Oradea), ipod. Eugen Ivuț (Oradea) și ipod. Robert Bogdan (Beiuș). 

Evenimentul a fost onorat și de oficialitățile locale prezente prin persoana domnul Vasile Birta și domnul Florin Jurcan, primarul și viceprimarul comunei Pocola.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Virgil a oferit crucea pectorală de argint părintelui paroh de Pocola, pr. Marius Boța, în semn de recunoaștere și apreciere pentru cele trei decenii de slujire cu devotement și muncă rodnică în  „Via Domnului”. La rândul său, Ierarhul a fost primit din partea comunității din Pocola o frumoasă icoană brodată cu reprezentarea sărbătorii „Buna Vestire”, hramul locului.

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit PSS Virgil pentru tot binele făcut, amintindu-l cu aleasă recunoștință și predecesorul Preasfinției Sale, episcopul Vasile Hossu, cel care l-a hirotonit, împreună cu cei mai de seamă enoriași vii sau răposați ai Bisericii Greco-Catolice Pocola.

S-au mai dăruit Icoane cu sărbatoarea hramului Buna Vestire și domnului primar, domnului viceprimar, domnului av. Popoviciu Marius, ca semn de mulțumire pentru dăruirea și implicarea dânsului în cauzele Bisericii noastre, precum și tuturor preotilor, respectiv laicilor prezenți la această binecuvantată sărbătoare.

Toți participanții au fost invitați la o agapă frățeasca servită în Căminul Cultural gustand din preparatele gătite de restaurantul Trattoria Seminarii și bunele noastre credincioase, iar invitații de onoare au fost poftiți la restaurantul „Regal” din Beiuș.

Pr.  paroh Boța Marius
Parohia Greco-Catolică Pocola