În temeiul articolului 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a participat joi, 18 ianuarie 2024, la reuniunea anuală de nivel înalt dintre Comisia Europeană și liderii religioși pe tema „Modul european de viață în vremuri de instabilitate”. Întâlnirea a fost găzduită de Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabilă pentru dialogul articolului 17 din TFUE. Delegația COMECE a fost compusă din mons. Mariano Crociata , președinte COMECE, și mons. Theodorus C.M. Hoogenboom, delegat al Conferinței Episcopilor Olandezi.

Mons. Crociata a împărtășit câteva considerații cu privire la impactul crizelor din ultimii ani asupra arhitecturii europene și a viitoarei extinderi a Uniunii Europene. „Crizele recente au întărit și un sentiment de comunitate în Europa, ajutând la realizarea valorii profunde a proiectului de integrare europeană și a valorilor sale fondatoare: demnitatea umană, solidaritatea, unitatea și fraternitatea”, a declarat președintele COMECE.

Referindu-se la războiul tragic purtat de aproape doi ani în inima continentului nostru, mons. Crociata a subliniat că actualul context „pare să prezinte și o oportunitate de redescoperire a importanței strategice a procesului de extindere a UE pentru stabilitate, prosperitate și pace în Europa”.

În timp ce aborda conflictele actuale și tensiunile internaționale crescânde, mons. Hoogenboom, președintele Comisiei pentru afaceri juridice a COMECE, a prezentat câteva reflecții asupra altor două argumente-cheie de politică a Uniunii Europene.

În ceea ce privește răspunsul UE la pandemia de COVID-19, episcopul Hoogenboom a subliniat importanța „consolidării cooperării dintre statele membre ale UE și instituțiile UE pentru […] a construi o rezistență strategică pentru o Europă a sănătății”. El a cerut, de asemenea, instituțiilor UE să „lucreze pentru sănătatea publică globală ca pentru un bun public și să asigure accesul tuturor la vaccinuri ca o urgență morală globală”.

Cu privire la Pactul UE privind migrația și azilul recent convenit, delegatul Conferinței Episcopilor Olandezi a indicat câteva dintre aspectele acordului care ar putea fi îmbunătățite, printre care: potențialul abuz al detenției, lipsa mijloacelor pentru a minimiza suferința celor care se află într-o situație mai vulnerabilă, inclusiv minorii cu vârstă fragedă, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau tulburări de sănătate mintală, conditiile de primire la frontiera și absența unui drept efectiv de a contesta o decizie negativă la frontieră.

„Ar trebui evitată și posibila întoarcere în țări sau zone nesigure. Respectarea demnității umane și promovarea binelui comun, care include solidaritate și responsabilitate, trebuie să fie principiile călăuzitoare ale politicilor de migrație și azil”, a spus a declarat mons. Hoogenboom.

Acest format de dialog face parte dintr-o veche practică susținută de articolul 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care prevede un dialog deschis, transparent și regulat între UE și Biserici, asociații sau comunități religioase.

COMECE
Biroul de Presă EGCO