Cea mai frumoasă poveste reală spusă vreodată: a fost sceneta Nașterii Domnului prezentată la spectacolul de Crăciun de la Sanctuarul Eparhial din Oradea, pe 25 decembrie a.c., susținută de copiii Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi”, la care au participat numeroși credincioși ai eparhiei, familii, prieteni, bunici și frații franciscani ai Mănăstirii „Maica Domnului” din Oradea care își desfășoară aici misiunea. Alături de ei, a fost PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și pr. Mihai Vătămănelu, vicar general.

Structurată în cinci scene aceasta a prezentat în mod inedit momentul extraordinar al Nașterii Domnului, pornind de la povestea de seară a unei bunici. În lumea contemporană în care sunt foarte multe povești inventate, bunica decide să îi spună nepoatei sau nepotului „ceva ce s-a petrecut cu adevărat”. Povestea naratorului începea într-un orăşel din Galileea, numit Nazaret, unde trăia o fată cu numele Maria. Ea era o fată frumoasă, cuminte și foarte credincioasă. A urmat scena Buneivestiri, a veștii aduse de îngerul Gavril Sfintei Fecioare Maria, și drumul acesteia spre Betleem, însoțită de dreptul Iosif. Nefiind primită de nimeni, Sfânta Familie înnoptează într-un grajd, unde, într-o iesle sărăcăcioasă a venit pe lume Mântuitorul. Lângă iesle, au ajuns păstorii călăuziți de o stea, aducând „Slavă Lui Dumnezeu în cer şi pace pe pământ!”.

Nu au lipsit magii, cei care au mers la Betleem ca să îl preamărească pe noul-născut, Fiu al Lui Dumnezeu. Scena ieslei a fostdialog interesant între păstori, înger și cei trei magi, evocând cum „copii, tineri şi bătrâni, cu toţii au venit  la Domnul şi au  îngenuncheat înaintea Lui cu un dar de mare preţ: inima!”.

„Tot așa”, subliniază autorul scenetei (fr. Mihai Dumea), „fiecare din noi, de azi şi dintotdeauna, L-am primit în casele şi în inimile noastre! Dacă Îl vom sluji, vom fi răsplătiţi!”.

La final, copilul care a ascultat cea mai frumoasă poveste care a existat vreodată, spusă de bunica sa, s-a trezit în acel „mâine” când era Crăciunul, zi a Naşterii lui Cristos pe pământ și care continuă în viața fiecăruia dintre noi în fiecare zi…

Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea vă așteaptă să îi treceți pragul în orice zi, având ocazia să primiți aici indulgența plenară prin contemplarea ieslei de Crăciun amplasată aici din grija fraților franciscani care activează la Sanctuar.

La împlinirea a 800 de ani de la Crăciunul trăit de Sf. Francisc de Assisi la Greccio (Italia), Papa Francisc acordă tuturor creștinilor privilegiul indulgenței plenare dacă se vor ruga în fața unei iesle reprezentând scena Nașterii Domnului, într-o biserică franciscană, în perioada 8 decembrie a.c.- 2 februarie 202, îndeplinind următoarele condiții:

  1. Inimă – dorind cu sinceritate să faci un pelerinaj până la iesle, să ai căință și să te îndepărtezi de păcat.
  2. Rugăciune în fața ieslei Nașterii Domnului: Crezul, Tatăl nostru, Născătoare, Mărire Tatălui, și la intenția sf. părinte Papa Sub îndurarea ta scăpăm
  3. Sacramente: spovedește-te și participă la Sfânta Liturghie.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba