Duminică, 9 aprilie 2023, duminica Învierii Domnului, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Piața San Pietro și, la ora 12.00, a transmis tradiționalul mesaj pascal ”Urbi et Orbi” – ”Cetății și Lumii”. Au luat parte aproximativ o sută de mii de romani și pelerini de pe toate continentele. Papa a îndemnat la trecerea de la frică la încredere, între oameni și popoare, și a menționat în special poporul ucrainean și poporul rus.

9 aprilie 2023 – Vatican News. ”Pace vouă, pace vouă, pace vouă!”. Cu întreitul salut pascal pe care Isus îl adresează apostolilor după învierea sa din morți, papa Francisc, în vremuri de război, a transmis Cetății și Lumii – ”Urbi et Orbi” – tradiționalul mesaj de Paști din anul mântuirii 2023.

După ce a celebrat Sfânta Liturghie a Învierii în noaptea de sâmbătă, 8 aprilie a.c., în bazilica vaticană, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a prezidat duminică, 9 aprilie a.c., Sfânta Liturghie pe esplanada bazilicii, în duminica Învierii Domnului și Mântuitorului Nostru Isus Cristos. După celebrarea euharistică, la care au luat parte aproximativ o sută de mii de romani și pelerini și la care și-a dat concursul peste treizeci și opt de mii de flori, trandafiri și plante ornamentale din Olanda, Sfântul Părinte a mers la balconul central al bazilicii Sfântul Petru de unde, la ora Romei 12.00, a transmis tradiționalul mesaj de Paști.

Vă oferim aici ample paragrafe, în traducerea noastră de lucru, din mesajul papei Francisc.

”Dragi frați și surori, Cristos a înviat! În această zi, proclamăm că El, Domnul vieții noastre, este învierea și viața lumii (cf. In 11,25). Este Paștele, care înseamnă trecere, pentru că în Isus s-a împlinit trecerea decisivă a omenirii: de la moarte la viață, de la păcat la har, de la frică la încredere, de la dezolare la comuniune. În El, stăpânul timpului și al istoriei, aș vrea să vă spun tuturor, cu bucurie în inimă: Paște Fericit tuturor!

Să fie pentru fiecare dintre voi, dragi frați și surori – în special pentru cei bolnavi și săraci, pentru bătrâni și cei care trec prin momente de încercare și necaz – o trecere de la zbucium la consolare. Nu suntem singuri: Isus, Cel viu, este cu noi pentru totdeauna. Să se bucure Biserica și lumea pentru că astăzi speranțele noastre nu se mai frâng în zidul morții, dar Domnul ne-a deschis o punte către viață. Da, frați și surori, la Paști, soarta lumii s-a schimbat și în această zi, care coincide și cu data cea mai plauzibilă a învierii lui Cristos, putem să ne bucurăm în a celebra, prin harul său, ziua cea mai importantă și cea mai frumoasă a istoriei!

”Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!”, după cum se proclamă în Bisericile din Răsărit. Christòs anestì! Acel cu adevărat ne spune că speranța nu este o închipuire, este un adevăr, și că drumul omenirii de la Paști încoace, marcat de speranță, înaintează mai repede. O dovedesc, prin exemplul lor, primii martori ai învierii. Evangheliile ne povestesc graba cea bună prin care, în ziua de Paști, femeile au alergat ca să ducă discipolilor această veste (Mt 28,8). După ce Maria din Magdala ”a alergat și a mers la Simon Petru” (In 20,2), Ioan și însuși Petru ”au alergat împreună amândoi” (cfr. v.4) ca să ajungă la locul în care Isus fusese înmormântat. Apoi, în seara de Paști, după ce L-au întâlnit pe Cel înviat pe drumul către Emaus, cei doi discipoli ”au plecat fără zăbavă” (Lc 24,33) și s-au grăbit să parcurgă mai mulți kilometri în urcuș și pe întuneric, mânați de bucuria de necuprins a Paștelui care ardea în inimile lor (cfr. v. 32). Este aceeași bucurie prin care Petru, pe malurile lacului din Galileea, la vederea lui Isus înviat, nu a reușit să mai stea în barcă cu ceilalți, dar s-a aruncat imediat în apă ca să înoate repede în întâmpinarea Lui (cf. In 21,7). Altfel spus, la Paști drumul se iuțește și devine o alergare, pentru că omenirea vede țelul parcursului său, vede sensul destinului său, care este Isus Cristos, și este chemată să se grăbească în întâmpinarea Lui, speranța lumii.

Să ne grăbim și noi ca să creștem pe un drum de încredere reciprocă: încredere între persoane, între popoare și între națiuni. Să ne lăsăm surprinși de vestea cea bună a Paștelui, de lumina care luminează în întunericul și în obscuritatea în care, de atât de multe ori, lumea se află cuprinsă.

Să ne grăbim ca să depășim conflictele și dezbinările și să ne deschidem inimile în fața celui care este mai nevoiaș. Să ne grăbim să parcurgem cărările păcii și ale fraternității. Să ne bucurăm pentru semnele concrete de speranță care ajung la noi din atâtea țări, începând cu cele care oferă asistență și primire celor care fug din fața războiului și a sărăciei. De-a lungul drumului, mai sunt, însă, pietre de poticnire care fac ca graba noastră către Cel înviat să fie anevoioasă și grea. Către El ne îndreptăm rugămintea noastră: ajută-ne să alergăm în întâmpinarea Ta, ajută-ne să ne deschidem inima!”.

În continuarea mesajului său, papa Francisc a cuprins în mod ideal toți frații și surorile care trec prin dificultăți speciale în aceste timpuri – Țara Sfântă, Liban, Tunisia, Haiti, Etiopia, Sudanul de Sud și R. D. Congo, Nicaragua și Eritreea, Burkina Faso, Mali, Mozambic, Nigeria și Myanmar – dar a început cu un amplu mesaj pentru populațiile afectate de atacul Federației Ruse asupra Ucrainei. Cristos înviat din morți, a spus papa Francisc, ”să ajute iubitul popor ucrainean pe drumul către pace și să reverse lumina pascală asupra poporului rus. Întărește-i”, a spus pontiful, transformând mesajul în rugăciune către Cristos, ”pe cei răniți și pe cei care și-au pierdut persoanele dragi din cauza războiului și fă ca prizonierii să se poată întoarce teferi și sănătoși la familiile lor. Deschide inimile întregii Comunități internaționale ca să facă în așa fel încât să pună capăt acestui război și tuturor conflictelor care însângerează omenirea, începând cu Siria, care încă așteaptă pacea. Susține-i pe cei afectați de violentul cutremur din Turcia și în Siria. Să ne rugăm pentru cei care și-au pierdut rudele și prietenii și au rămas fără casă: să poată primi întărire de la Dumnezeu și ajutor de la familia națiunilor!”.

Un cuvânt special, apoi, papa l-a avut pentru refugiați, deportați, prizonierii politici și migranți, precum și pentru cei care suferă din cauza foamei, sărăciei și a nefastelor efecte ale traficului cu droguri, a traficului cu ființe umane și a oricărei forme de sclavie.

”Frați și surori”, a spus papa la finalul mesajului pascal, ”să regăsim și noi gustul de a merge pe cale, să accelerăm bătăile speranței, să pregustăm frumusețea Cerului! Să ne alimentăm în această zi cu energiile care ne fac să mergem mai departe în bine în întâmpinarea Binelui care nu dezamăgește! După cum scria un [Sfânt] Părinte din antichitate, ”cel mai mare păcat este să nu credem în energiile Învierii” (Sf. Isac din Ninive, Sermones ascetici, I,5). Astăzi, să credem: ”Da, suntem siguri: Cristos a înviat cu adevărat!” (Secvența pascală). Credem în Tine, Doamne Isuse, credem că împreună cu Tine speranța se naște din nou, că drumul merge mai departe. Tu, Stăpâne al vieții, încurajează drumurile noastre și repetă-ne și nouă, ca discipolilor în seara Paștelui: Pace vouă! (In 20,19.21) Pace vouă! Pace vouă!”.

La finalul tradiționalului mesaj pascal ”Urbi et Orbi”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Sursa: vaticannews.va

Sursa foto: https://www.facebook.com/vaticannews.ro