„De bază este bucuria, nu poţi vesti ceva care nu aduce bucurie, fiindcă omul a fost creat pentru fericire, este semnul că te-ai întâlnit cu Dumnezeu cu adevărat”,,Bucuria mea să fie în voi, iar bucuria voastră să fie deplină” (Ioan 15,11)
,,Contagiaţi de bucuria credinţei, cu îndrăzneală, să fie observată bucuria evanghelizării în orice ocazie”
,,Evanghelizarea se poate face numai dacă răspunde intereselor şi căutărilor oamenilor”
,,Aruncaţi sămânţa cea bună a Evangheliei în viaţa lumii”
,,Fiecare viaţă este viaţă iubită de Domnul, fiecare faţă ne arată faţa lui Cristos”
,,Când facem misiune, să nu spunem prea multe lucruri”
,,Luptaţi împotriva ispitei formalismului, nu judecaţi pe alţii”
,,Să nu uităm că după iubire vom fi judecaţi; Să vedem cum este trăită iubirea în eparhiile noastre, în parohiile noastre, în asociaţiile noastre”

La iniţiativa Acţiunii Catolice din România, în intervalul 17-19 februarie 2023, Centrul spiritual iezuit Manresa din Cluj-Napoca a găzduit o reuniune a asociaţiilor catolice din ţara noastră. Lucrările au fost conduse de către Codruţa Fernea, preşedinte al AC din România şi de către Părintele Felix Roca, asistent spiritual general al AC din România.
Din cadrul Bisericii Greco-Catolice au participat delegaţii de reprezentanţi ai AGRU şi ASTRU din cele şase eparhii.

Din relatările celor prezenţi, legat de AGRU, a rezultat faptul că în urma pandemiei asociaţia este în reorganizare. Domnul profesor Alin Tat a acceptat misiunea de a revizui statutul asociaţiei (alături de Codruţa Fernea, preşedinte AC şi Părintele Liviu Ursu, specialist în Drept Canonic), dar şi aceea de a contura un plan de reorganizare a AGRU, care va fi transmis spre analiză şi completare celor şase structuri eparhiale. Noutatea constă în desfăşurarea alegerilor tuturor preşedinţilor pe eparhii până în luna iunie 2023, pentru a rezulta o sincronizare între eparhii din acest punct de vedere, iar în toamnă, în luna septembrie, vor fi alegeri pentru conducerea naţională.

În cadrul întâlnirii s-au căutat răspunsuri pentru diverse provocări sau întrebări care-i preocupă pe cei care desfăşoară actiivităţi pastorale, cum ar fi: de ce tinerii nu se mai regăsesc în categoria de adulţi în biserici, de ce activăm în comunitate, ce facem mai concret pentru Biserică, cum facem?

Pe parcursul reuniunii, participanţii au avut ocazia de a-l întâlni pe Preasfinţitul Claudiu, însoţit de către Părintele Vicar General Vasile Tofană. De-asemenea, cei prezenţi s-au bucurat să asculte un cuvânt de învăţătură din partea Părintelui Olivo Bosa SJ, director al Centrului Manresa, care a oferit câteva sfaturi utile şi practice legate de misiunea pastorală.

Laura Ologu
Biroul Pastoral