,,Am oferit un semn al solidarității”

,,Să încercăm să ducem lumina credinței, a acceptării, a respectului și a armoniei dintre noi și să reușim să o facem cât mai convingătoare, dând sens iubirii creştine”

 

Cutia Albă, simbolul Colectei Comune care se desfășoară în orașul nostru pentru a șasea oară, pe parcursul Săptămânii Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor și care evidențiază încă o dată buna colaborare dintre cultele şi comunităţile creştine din Oradea, a reunit bunele intenții ale participanților la eveniment, pentru a putea aduce măcar un mic zâmbet pe fața celor care, din cauza unui război nedrept, practic simt cum le-a fost furată viața.

Proiectul Colectei Comune din anul 2023 a fost gestionat de către Biserica Romano-Catolică. Fondurile adunate vor sprijini activitățile Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, aceasta ajutând victimele războiului din Ucraina. Asociaţia își are sediul în Oradea, la Parohia Romano-Catolică Sf. Ecaterina. De la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația Sfântul Vincențiu de Paul a livrat pachete cu alimente și produse de igienă în diverse locații de pe teritoriul Ucrainei, acolo unde este mai mare nevoie, exprimând solidaritatea şi frăţietatea, dând sens iubirii creştine.

Dacă în această perioadă, caracterizată de o situație economică complicată, a fost adunată cea mai mare sumă (10.758,30 lei și 150 Euro), înseamnă că oamenii, străduindu-se să transmită compasiunea și gândurile lor bune, simt durerea fraților mai puțin norocoși, sufocați de tristețe și de disperare.

Preasfinţitul László Böcskei a găzduit în frumosul Palat Episcopal Romano-Catolic, alegând sala care cândva fusese vechea capelă a Seminarului Teologic, conferința de presă legată de Colecta Comună din acest an, primindu-i cu deosebită ospitalitate pe toţi reprezentanţii cultelor şi comunităţilor creştine din Oradea, alături de reprezentanţii presei.
Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de către Părintele Florin Bode, purtător de cuvânt eparhial și paroh la Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

A fost descris proiectul caritabil de anul trecut, avut în grijă de către Biserica Penticostală Tabor, prin care au fost ajutate cu o masă caldă persoane fără adăpost, proiectul din anul acesta, legat de victimele războiului din Ucraina, după care a avut loc tragerea la sorți pentru a stabili cine se va îngriji de proiectul Colectei Comune anul viitor. Prin extragerea Părintelui Florin Bode, această misiune va reveni Bisericii noastre în anul 2024, la cea de-a șaptea ediție a colectei.

Cu această ocazie, a existat și o evaluare a modului în care s-a desfășurat Rugăciunea pentru Unitate în orașul nostru, urmată de propuneri de diversificare a colaborării între culte și pe parcursul anului.

La încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest timp de har, de binecuvântări și îl rugăm să ne ajute pe toți să putem împlini voia Sa. Le mulțumim tuturor participanţilor, le mulțumim tuturor reprezentanților cultelor din Oradea pentru implicarea și bunăvoința lor, pentru darurile spirituale pe care le-au pregătit și oferit cu atâta grijă pe tot parcursul evenimentului.

Laura Ologu
Biroul Pastoral

Foto: Ciucur Losonczi Antonius