Deschideți larg porțile lui Cristos” sunt cuvintele Sf. Papa Ioan Paul al II-lea adoptate drept motto pentru pagina web a parohiei greco-catolice „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu-Băile „1 Mai”.

Conceput drept carte de vizită a locului, site-ul «www.parohiabaile1mai.ro» cuprinde informații despre primul lăcaș de cult, greco-catolic, ridicat în cinstea vizitei Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999): „un eveniment marcant pentru țara noastră, pe care al 264-lea Succesor al Sfântului Petru o îndemna să fie «prin Cristos, protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj». În memoria acelei vizite a fost ridicată, în exclusivitate, această Biserică dedicată «Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării»”. O sărbătoare instituită de același Suveran Pontif pentru a o arăta pe Sfânta Fecioară Maria ca „prim martor al anunțului Mântuirii și, prin urmare, ca păzitor și protector al noii Evanghelizări”.

„O evanghelizare care, în timpurile noastre se folosește și de acest instrument: Internetul, fără de care prea puțin ne mai putem imagina viața. O fereastră către lume, care să îndemne oamenii din toate colțurile țării care ajung în stațiunea din zona metropolitană a orașului Oradea să treacă pragul bisericii noastre – aceasta s-a dorit prin pagina web. Proiectul este cu atât mai valoros cu cât a fost realizat în mod voluntar de tineri, cărora Papa Ioan Paul al II-lea le spunea adesea să nu le fie teamă și să deschidă larg porțile lui Cristos! Le mulțumesc pe această cale studenților de la WAcademy care au acceptat provocarea de a construi pentru prima dată o pagină web eclezială și fotografului orădean Ovi D. Pop care a pus la dispoziție o parte din materialul fotografic prezent în site! Nu în ultimul rând, tuturor celor care au contribuit la conținutul site-ului pe care vă invit cu mare bucurie să îl accesați!”, spune pr. Ștefan Madarasi, administrator parohial al locului.

Alături de reperele istorice, pagina cuprinde o secțiune dedicată iconografiei și obiectelor cu valoarea spirituală din biserică, sub egida „Patrimoniu cultural și spiritual”, precum și rubrica „Carte de onoare” care dorește adune pe parcursul timpului impresiile celor au contribuit și vor contribui la tot ceea ce înseamnă parohia greco-catolică din Băile „1 Mai”, com. Sânmartin. „Să mergem împreună” moto-ul vizitei Papei Francisc în România (2019), este semn al continuității primei vizite a unui Succesor al lui Petru în țara noastră și îndemnul mereu actual pentru noi toți, de a păși împreună pe Calea credinței. Secțiunea omonimă va cuprinde reflecții din cadrul Sfintelor Liturghii duminicale și interviuri cu tematici spirituale.

Nu lipsesc modalitățile de contact ale parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai” precum și legătura cu rețelele de socializare dedicate aceleași parohii. Tuturor celor care doresc să se unească în rugăciune prin intermediul Internetului, le stau la dispoziție atât pagina Facebook «Parohia Greco-Catolică Băile „1 Mai” – Haieu», precum și canalul Youtube cu același nume.

Site-ul «www.parohiabaile1mai.ro» va fi lansat în mod oficial pe 29 ianuarie 2023, în cadrul primei transmisiuni în direct a Sfintei Liturghii de duminică, de la ora 09.00, de postul de televiziune catolic Angelus TV: «Vino și vezi!» (In 1:46).

M. Caba