Miercuri, 07 decembrie 2022, în Aula Magna a Universității din Oradea, a avut loc lansarea cărții Avram Iancu – o viață de erou de Silviu Dragomir, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, Editura Școala Ardeleană 2022. Editarea acestei cărți a fost posibilă prin sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, prin bunăvoința Preasfinției Sale, Episcopul Greco-Catolic de Oradea Virgil Bercea.

La eveniment a participat un numeros public și destul de divers: studenți de la diverse facultăți, profesori, cadre didactice universitare, dar și elevi. Interesul comunității pentru această carte a fost unul ridicat, dovadă fiind faptul că sala Aulei Magna a Universității a fost plină.

Moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. habil. Moisa Gabriel, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în cuvântul domniei sale de deschidere a făcut o scurtă incursiune asupra importanței lui Avram Iancu în evenimentele anilor 1848-1849 și rolul acestuia în istoria românilor.

Evenimentul a fost onorat și cu prezența Rectorului Universității din Oradea, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, care în alocuțiunea domniei sale, a făcut aprecieri pozitive la adresa universitarilor din Departamentul de Istorie și în special acelora din Școala Doctorală de Istorie, cărora le-a mulțumit că aduc un plus valoare instituției și despre care spunea că reprezintă pentru Universitate un important vector de dezvoltare și de cercetare.

Prezent la eveniment, Preasfinția Sa Virgil, a subliniat, în cuvântul Preasfinției Sale, importanța unității și a preluării virtuților și idealurilor manifestate de Avram Iancu, de către fiecare dintre noi. Totodată, a evidențiat importanța existenței unor modele pentru societatea actuală, printre care, de departe, se poate număra și Avram Iancu, o personalitate marcantă a istoriei românilor.

În cuvântul domniei sale, prof. univ dr. habil. Șipoș Sorin, unul din editorii acestei lucrări, a adus importante remarci asupra vieții și activității lui Avram Iancu, dezvoltând nivelul de implicare a sa în evenimentele anilor 1848-1849. De asemenea, a scos în evidență metodologia de lucru a acestei ediții, o muncă și un travaliu care a meritat fiecare efort depus, pentru a prezenta publicului ediția de față.

Dat fiind faptul că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, evenimentul s-a încheiat cu un scurt concert de colinde și cu semnarea de către autor a cărților primite de participanți cu titlu gratuit din partea Episcopiei Greco-Catolice și a editorilor cărții.

 

Traian Ostahie