Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Vintere, în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea Localităților Vintere și Brătești, Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” și SC Balta Popii au inaugurat zilele acestea, cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilei Localității Vintere, un frumos traseu turistic, în prezența unor oficialități și a circa 200 de turiști.

Acest traseu are trei componente. Prima componentă este Biserica cu soare, construită între anii 1881-1887, urmată de Memorialul dedicat Episcopului vinterean Iuliu Hirțea, edificat în anul 2017, respectiv Via Crucis – Calea Crucii. Această ultimă componentă a fost recent amenajată. Turiștii se pot bucura văzând o cramă veche din sec. al XIX-lea, împreună cu un sistem viticol, apoi pot parcurge Calea Crucii, ambientată cu rondouri de flori și cod QR. De asemenea, pe întregul traseu au fost identificate speciile de plante și au fost montate plăcuțe cu denumirea în limbile română și latină, precum și un cod QR. Promisiunea preotului Florin Jula de amenajare a unei mici grădini botanice a fost îndeplinită, acesta fiind primul pas.

Au mai fost vizitate Monumentul dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, precum și Punctul Muzeistic Militar în aer liber, ambientat cu două tunuri și obiecte militare. La finalul traseului, toți cei prezenți au fost încântați de către renumiții artiști populari Remus Bondar, fiu al comunei Holod, Anca Banda, Aurica Vaida si Casandra Dima.

Dealul din Vintere, unde a fost amenajată Via Crucis, a fost până în anul 1948 un loc de referință pentru Episcopia de Oradea, fiind un loc binecuvântat, cultivat cu viță-de-vie. După preluarea de către statul român a domeniului episcopal, încet, dar sigur, acesta s-a distrus, astfel încât nu a mai rămas nimic din bogăția de odinioară. La venirea preotului Jula în parohia Vintere, în urmă cu zece ani, dealul era aproape împădurit, fiind depuse eforturi uriașe pentru desțelenirea lui.

În ultima perioadă, urmând exemplul Sfântului Părinte Papa Francisc, care pune accent pe armonia dintre oameni și armonia oamenilor cu natura, preotul Jula a depus la rândul său eforturi pentru transformarea dealului din Vintere într-o oază de liniște, de frumusețe, unde poate fi admirată măreția creației lui Dumnezeu.

Sursa: bihon.ro