„În numele lui Dumnezeu, opriți acest masacru! În fața barbariei uciderii copiilor nevinovați și a civililor lipsiți de apărare, nu există rațiuni strategice care să stea în picioare”, ci numai datoria de a opri ”inacceptabila agresiune armată înainte de reduce orașele la cimitire”, a spus papa Francisc la rugăciunea Angelus de duminică, 13 martie 2022, în contextul războiului din Ucraina.

Cu un stăruitor și deosebit de puternic apel la pace în Ucraina, pentru care a cerut ”încetarea inacceptabilei agresiuni armate înainte de a reduce orașele la cimitire”, papa Francisc a recitat duminică, 13 martie 2022, rugăciunea Îngerul Domnului împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru.

În alocuțiunea sa, papa a prezentat un comentariu la evanghelia duminicii cu Schimbarea la Față (Luca 9,28-36). În timp ce se ruga pe un munte înalt, Isus își schimbă aspectul, hainele lui devin strălucitoare, iar în lumina gloriei sale apar Moise și Ilie care vorbesc cu El despre apropiata patimă, moarte și înviere a lui la Ierusalim. Autorul sacru notează însă că, în fața acestui ”spectacol unic” din viața lui Isus, apostolii Petru, Iacob și Ioan erau ”toropiți de somn”, iar când s-au trezit au văzut gloria lui Isus. ”Somnul celor trei apostoli apare ca o notă distonantă”, a remarcat papa în alocuțiunea sa. Aceiași apostoli, de altfel, vor adormi și în timpul rugăciunii pline de angoasă a lui Isus în Ghetsemani, cu toate că Domnul le ceruse să vegheze (cf. Marcu 14,37-41).

„Este uimitoare această somnolență în momente atât de importante”, a reluat Sfântul Părinte. Citind, însă, cu atenție această pagină a Evangheliei, se observă că Petru, Ioan și Iacob ”au ațipit înainte de a începe Schimbarea la Față, altfel spus, chiar în timp ce Isus era în rugăciune. Evident, este vorba de o rugăciune care se prelungea mult, în tăcere și reculegere. Ne putem gândi că la început se rugau și ei, până când i-a doborât oboseala”.
Papa Francisc: „Frați și surori, acest somn nepotrivit nu se aseamănă, oare, cu somnul care ne cuprinde în timpul momentelor care știm că sunt importante? Poate seara, când am vrea să ne rugăm, să stăm un pic cu Isus după o zi petrecută printre mii de curse și obligații. Sau când este momentul de a schimba un cuvânt în familie și nu mai facem față. Am vrea să fim trezi, atenți, participanți, să nu pierdem ocaziile prețioase, dar nu reușim sau reușim în vreun fel”.

Timpul important al Postului Mare este o șansă în această privință: „este o perioadă în care Dumnezeu vrea să ne trezească din letargia interioară pentru că, să ne amintim bine, a menține trează inima nu depinde numai de noi, este un har și trebuie cerut”. O arată cei trei discipoli din Evanghelie: erau disponibili, l-au urmat pe Isus pe munte, dar n-au reușit să rămână trezi cu puterile lor. Dar s-au trezit chiar în momentul Schimbării la Față. ”Ne putem gândi că lumina lui Isus a fost cea care i-a trezit. Asemenea lor, și noi avem nevoie de lumina lui Dumnezeu, care ne face să vedem lucrurile altfel; ne atrage, ne trezește, reaprinde dorința și puterea de a ne ruga, de a privi în noi înșine și de a dedica timp pentru alții. Putem depăși oboseala trupului prin puterea Spiritului lui Dumnezeu”.

Papa Francisc: „În acest timp de Post, după treburile de fiecare zi, ne va prinde bine să nu stingem lumina camerei fără a ne pune în lumina lui Dumnezeu. Să ne rugăm un pic înainte de a dormi. Să-i dăm Domnului posibilitatea de a ne surprinde și de a retrezi inima. Putem face aceasta, de exemplu, deschizând Evanghelia și lăsându-ne uimiți de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca Scriptura să lumineze pașii noștri și să facă inima să ardă. Sau putem să privim Crucifixul și să ne mirăm înaintea iubirii nebune a lui Dumnezeu, care nu obosește niciodată cu noi și are puterea de a schimba la față zilele noastre, să le dea o semnificație nouă, o lumină diferită și neașteptată”.

„Fecioara Maria să ne ajute să ținem trează inima ca să primim acest timp de har pe care Dumnezeu ni-l oferă”, a fost invocația papei Francisc la finalul alocuțiunii din ziua în care, cu nouă ani în urmă, a fost ales ca Succesor al lui Petru.

După rugăciunea Îngerul Domnului, pontiful a făcut un lung și sfâșietor apel la pace în Ucraina.

Papa Francisc: „Frați și surori, cu puțin înainte ne-am rugat Fecioarei Maria. În această săptămână, orașul care-i poartă numele, Mariupol, a devenit un oraș martir al războiului sfâșietor care devastează Ucraina. În fața barbariei uciderii copiilor, nevinovaților și civililor lipsii de apărare nu există rațiuni strategice care să stea în picioare: trebuie numai să înceteze inacceptabila agresiune armată înainte de a reduce orașele la cimitire. Cu durere în inimă, unesc vocea mea la vocea oamenilor obișnuiți care imploră sfârșitul războiului. În numele lui Dumnezeu, să fie ascultat strigătul celui care suferă, să înceteze bombardamentele și atacurile! Să se mizeze cu adevărat și hotărâre pe negocieri, iar coridoarele umanitare să fie efective și sigure! În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriți acest masacru!

Aș vrea, încă o dată, să îndemn la primirea numeroșilor refugiați, în care este prezent Cristos, și să mulțumesc pentru marea rețea de solidaritate care s-a format. Cer tuturor comunităților diecezane și călugărești să înmulțească momentele de rugăciune pentru pace, da, să crească momentele de rugăciune pentru pace. Dumnezeu este numai Dumnezeul păcii, nu este Dumnezeul războiului, iar cine susține violența profanează numele Lui. Acum să ne rugăm în tăcere pentru cei care suferă și pentru ca Dumnezeu să întoarcă inimile la o fermă voință de pace!”.

Rugăciunea Îngerul Domnului s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Sursa: vaticannews.va

Sursa foto: arcb.ro