Tinerii Asociației Tineretului Român Unit din Eparhia Greco-Catolică de Oradea  (ASTRU Oradea) au participat vineri, 11 martie 2022, la un moment de rugăciune pentru pace în Ucraina, organizat în Parohia Haieu – Băile „1 Mai” din zona metropolitană a Oradiei. Totodată, a avut loc o întâlnire de lucru a studenților ASTRU Oradea dedicată Sinodului 2021-2023: pentru o Biserică sinodală, răspunzând invitației Sfântului Părinte Papa Francisc de a trăi acest parcurs ca pe „un adevărat timp al Harului”, în comuniune, participare și misiune.

Am participat împreună la Calea Sfintei Cruci din parohie, devoțiune specifică Postului Mare în care ne aflăm, cu privirea ațintită spre Cel care a luat asupra Sa toate păcatele lumii și gândul la frații noștri ucraineni care trăiesc în aceste zile suferințe de neînchipuit datorită războiului în plină desfășurare”, mărturisesc tinerii la finalul momentului de rugăciune.

„Sperăm ca rugăciunea noastră și a oamenilor de bună-voință din întreaga lume să readucă speranța și pacea în Ucraina, în această perioadă a Postului Mare în care medităm asupra unui Timp trăit, am putea spune, tridimensional: în raport cu noi înșine, prin post și abstinență, în relație cu ceilalți, prin caritate, și, bineînțeles, în raport cu Dumnezeu, prin rugăciune. Astfel, Postul Mare poate fi un drum al speranței și al păcii”, a subliniat pr. Ștefan Madarasi, asistent spiritual ASTRU Oradea, în meditația cu care a încheiat momentul de rugăciune al tinerilor.

La întâlnirea de lucru organizată după aceea în salonul de primire al casei parohiale din Băile „1 Mai”, tinerii astriști au avut o primă reflecție despre sinodalitate, pentru a înțelege mai bine ce se dorește de la ei prin Sinodul 2021-2023 convocat de Papa Francisc și a răspunde invitației păstorului locului, Preasfințitul Virgil Bercea, de a participa activ la chemarea Bisericii Universale.

Implicarea tinerilor în procesul sinodal este extrem de importantă. Prin modul în care aceștia răspund chestionarului sinodal acum contribuie în mod direct la ceea ce doresc să fie Biserica pentru ei în viitor, fiind invitați ca prin vocația lor personală să fie protagoniști ai istoriei.

„Ca preot tânăr și asistent spiritual al Tinerilor Români Uniți, cred că prin acest Sinod pe care îl parcurgem împreună sub îndrumarea Spiritului Sfânt, Sfântul Părinte dorește să acorde o atenție particulară tinerilor prezenți în contextele noastre de viață, aceștia fiind chemați să «viseze» viața lor în lumina Evangheliei, ca apoi să fie mărturisitori entuziaști ai unei vieți noi, în Cristos”, a spus pr. Ștefan.

Cele trei dimensiuni ale Bisericii sinodale – comuniune, participare și misiune, se vor afla și  în centrul exercițiilor spirituale ASTRU Oradea propuse pentru Postul Mare 2022, programate în perioada 2-3 aprilie a.c., în Băile „1 Mai”. Acestea vor fi ținute de pr. Costin Laurențiu din Baia Mare.

În parohia greco-catolică de aici ne readucem aminte și de ecoul ultimelor cuvinte ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, rostite pe 9 mai 1999, la încheierea vizitei Sanctității Sale în România – vizită în cinstea căreia a fost ridicată această biserică:

În aceste zile Spiritul vă încredinţează vouă, tinerilor, «visul» lui Dum­nezeu: ca toţi oame­nii să facă parte din familia sa, ca toţi creştinii să fie una. Intraţi cu acest vis în noul mileniu! Isus vă face să visaţi o Românie nouă, un pământ pe care Orientul şi Occi­dentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredinţată mâinilor voastre. Construiţi-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredinţează. Voi încredinţaţi-vă Lui, ştiind că «De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc» (Ps 126/127,1)”.

M. Caba