Răspândirea conflictului ucrainean în restul Europei ar fi o „catastrofă colosală”, gând ce ne face să ne cutremurăm: caCdinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a făcut această declarație în cadrul unui interviu acordat unor ziare italiene (Il Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa și Il Messaggero). Cardinalul a făcut apel la evitarea oricărei extinderi a operațiunilor militare, la oprirea bombardamentelor și la deschiderea negocierilor, pentru care „nu este niciodată prea târziu”. Card. Parolin a dat asigurări că Sfântul Scaun este „pregătit să faciliteze negocierile dintre Rusia și Ucraina”.

În ceea ce privește posibilitatea ca conflictul să se extindă și să implice în mod direct și alte țări europene, în contextul trimiterii de armament în Ucraina, secretarul de stat a declarat: „Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la aceasta. Ar fi o catastrofă de proporții uriașe, chiar dacă, din păcate, nu este o eventualitate care să fie complet exclusă”.

„Am văzut declarații în ultimele zile care au evocat incidentele care au precedat și provocat cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste referințe ne fac să ne cutremurăm” – a mai spus secretarul de stat.

Pentru a evita acest pericol, explică cardinalul Parolin, „trebuie să evităm orice escaladare a conflictului, să oprim ciocnirile și să negociem. Posibila revenire la „un nou război rece cu două blocuri opuse” este, de asemenea, un scenariu îngrijorător. Este contrar culturii fraternității pe care papa Francisc o propune ca singura cale de a construi o lume dreaptă, solidară și pașnică”.

Referitor la posibilitatea unei negocieri și la un eventual rol al Sfântului Scaun, cardinalul a declarat: „Deși s-a întâmplat ceea ce ne-am temut și am sperat că nu se va întâmpla – războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei – sunt convins că există întotdeauna loc pentru negocieri. Nu este niciodată prea târziu! Pentru că singurul mod rezonabil și constructiv de a rezolva diferendele este dialogul, așa cum papa Francisc nu obosește să repete. Sfântul Scaun, care în ultimii ani a urmărit constant, discret și cu mare atenție evenimentele din Ucraina, și-a oferit disponibilitatea de a facilita dialogul cu Rusia, fiind întotdeauna gata să ajute părțile să reia această cale”.

Vinerea trecută, după cum se știe, papa Francisc a mers să bată la ușa sediului diplomatic al Federației Ruse din Via della Conciliazione: „Profit de ocazie”, a spus card. Parolin, „pentru a reînnoi invitația presantă pe care Sfântul Părinte a făcut-o în timpul vizitei sale la ambasada Rusiei pe lângă la Sfântul Scaun, de a opri conflictul armat și de a reveni la negocieri. În primul rând, atacul militar, ale cărui consecințe tragice le-am văzut deja cu toții, trebuie să fie oprit imediat. Aș dori să amintesc cuvintele lui Pius al XII-lea, din 24 august 1939, cu câteva zile înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial: „Oamenii să se întoarcă la înțelegere. Lăsați-i să reia negocierile. Negociind cu bunăvoință și cu respect pentru drepturile celuilalt, ei vor constata că negocierile sincere și active nu împiedică niciodată o victorie onorabilă”.

Secretarul de stat a vorbit și despre dezacordurile dintre Biserici: „În istoria Bisericii, din păcate, nu au lipsit niciodată particularismele și ele au dus la multe și dureroase diviziuni, așa cum mărturisește sfântul Paul la începutul creștinismului, îndemnându-ne în același timp să le depășim. În acest sens, vedem semne încurajatoare în apelurile liderilor Bisericilor Ortodoxe, care se arată dispuse să lase deoparte amintirea rănilor reciproce și să lucreze pentru pace”. Pe de altă parte, Bisericile ‚sunt de acord în a-și exprima profunda îngrijorare cu privire la această situație și în a afirma că, dincolo de orice altă considerație, valorile păcii și ale vieții umane sunt ceea ce se află cu adevărat în inima Bisericilor, care pot juca un rol fundamental pentru a împiedica agravarea situației”.

În cele din urmă, revenind la conflictul în curs de desfășurare, cardinalul a spus: „Încă o dată vedem că este necesară comunicarea și ascultarea reciprocă pentru a cunoaște și înțelege pe deplin motivele celorlalți. Atunci când oamenii nu mai comunică și nu se mai ascultă sincer, se privesc cu suspiciune și sfârșesc prin a schimba doar acuzații reciproce. Evoluțiile din ultimele luni nu au făcut decât să alimenteze această surzenie reciprocă, ducând la un conflict deschis. Aspirațiile fiecărei țări și legitimitatea acestora trebuie să facă obiectul unei reflecții comune, într-un context mai larg și, mai presus de toate, ținând cont de opțiunile cetățenilor și respectând dreptul internațional. Istoria este plină de exemple care confirmă că acest lucru este posibil”.

Cetatea Vaticanului
A. Mărtinaș Vatican News