„Unii dintre voi își amintesc că și în zilele întunecate ale Uniunii Sovietice, Maica Domnului a venit la poporul nostru din Hrushev. […]Și astăzi numim acea revelație anunțul libertății noastre. Atunci Sfânta Fecioară Maria părea să dezvăluie planul lui Dumnezeu pentru Ucraina, că imperiul rău se va prăbuși. Și aceasta nu prin lucrarea omului, ci prin lucrarea lui Dumnezeu”: a spus Preafericitul Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, pe 13 februarie 2022 în predica din Catedrala Patriarhală „Învierea lui Hristos” din Kiev unde a celebrat Sfânta Liturghie.

În climatul incert al situației din Ucraina, cuvintele Arhiepiscopului Major de Kiew-Halyc au ajuns și în afara țării, preluate spre exemplu și de revista italiană «Il Timone», care subliniază cum „în fața vântului de război, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene a amintit credincioșilor că în acest an se împlinesc 35 de ani de la Apariția Sfintei Fecioare Maria la Hrushiv”.

„Cuvintele Preafericirii Sale  sunt importante – scrie în articolul italian – mai ales dacă ne întoarcem la aceste apariții ca la un fenomen prea puțin cunoscut în Occident, dar foarte interesant pentru citirea faldurilor istoriei cu o privire care știe să țină împreună firul natural al evenimentelor și Supranaturalul. Înainte de Fatima, de fapt, a existat Ucraina. La 12 mai 1914, a avut loc o apariție mariană în satul Hrushiv, situat la 85 de kilometri nord-vest de Liov, de-a lungul graniței cu Polonia. Fecioara Maria se înfățișează celor 22 de persoane care în acel moment coseau câmpurile, oferind un mesaj foarte important credincioșilor, mesaj care este un preludiu la ceea ce va fi apoi transmis în 1917 celor trei păstorași la Fatima.

«Va fi război. Rusia va deveni o țară fără Dumnezeu. Ucraina, ca națiune, va suferi teribil timp de 80 de ani și va trebui să supraviețuiască războaielor mondiale, dar după aceea va fi liberă»: acestea sunt cuvintele pe care Fecioara le-ar fi rostit celor 22 de muncitori, cuvinte care au aroma precisă a unei profeții: Rusia a devenit cu adevărat o țară fără Dumnezeu după revoluția bolșevică din 1917. Și liderii atei ai Kremlinului au provocat crime oribile împotriva poporului ucrainean. A existat Holodomorul, în timpul căruia milioane de oameni au suferit o moarte lentă din cauza foametei. Între anii 1930 și 1950, milioane de ucraineni au fost arestați, condamnați și deportați în Gulag pentru a muri sau a îndura ani lungi de mizerie neîncetată. Au fost și epurări, distrugerea bisericilor ucrainene, atât ortodoxe cât și catolice, devastările și suferințele enorme provocate Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de armatele naziste și sovietice, urmate de noi valuri de persecuții după anexarea ei. Și multe alte orori, inclusiv dezastrul de la Cernobîl.

La exact un an de la dezastrul nuclear, Fecioara a apărut din nou la Hrushiv. Pe 26 aprilie 1987, îi vorbea Mariei Kyzyn, o fetiță de 12 ani. Copila a observat o lumină ciudată venind dintr-o capelă desconsacrată din apropierea grădinii casei ei, închisă de regimul comunist în 1947. În această apariție, Maica Domnului s-ar fi adresat poporului ucrainean: « ca să te consolez și să-ți spun că suferința ta se va încheia în curând. Ucraina va deveni un stat independent».

Așadar, cuvintele rostite duminica trecută la Kiev de Preafericitul Sviatoslav Shevchuk pot fi înțelese mai bine, în toată însemnătatea lor.

«Ne amintim cum Ucraina a înviat prin puterea Harului lui Dumnezeu – a spus Arhiepiscopul – și-a restabilit statulitatea, catolicitatea, pentru care au luptat generații întregi de predecesori ai noștri. Și știm că a fost lucrarea Lui Dumnezeu. PF Shevchuc a încheiat cu o rugăciune: «Doamne, acele lucrări ale Tale sunt la fel de irevocabile ca Învierea Ta din morți. Că ne plac sau nu. Doamne astăzi ne rugăm Ție: în ciuda păcatelor sau a meritelor noastre, așa cum ai propovăduit libertatea acum 35 de ani, ne-ai dat-o acum 30 de ani, păstrează-o pentru noi astăzi. Protejează Ucraina, apără poporul nostru. Nu își îndrepta privirea spre dreptatea și păcătoșenia noastră, ci privește la sfințenia Bisericii Tale-martiră, a poporului Tău, pe care ai venit să-l mântuiești»”. (Il Timone, 14/02/2022)

Cu acest prilej, reamintim îndemnul PSS Virgil Bercea adresat tuturor credincioșilor din Eparhia Greco-Catolică de Oradea de a se ruga pentru pacea din Ucraina, în contextul incertitudinii din aceste timpuri în care țara noastră vecină este amenințată:

„Vă chem și vă îndemn insistent la rugăciune pentru pace în Ucraina, ca bunul Dumnezeu să lumineze mințile și inimile celor care au în mâini frâiele acestei situații”, reiterează PS Virgil.

M. Caba