În perioada 20-22 octombrie 2021, la inițiativa Vicariatului pentru Cler al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și cu binecuvântarea PS Virgil Bercea, s-a desfășurat cursul de formare pentru preoții debutanți din Eparhia de Oradea. Întâlnirea, moderată de Pr. Antoniu Chifor – vicarul cu preoții al Eparhiei, s-a desfășurat în format online, din cauza incidenței tot mai crescute de Covid-19.

Miercuri, 20 octombrie, coordonatorul întâlnirii a fost Pr. Iulian Palas, parohul Bisericii Sfântul Anton de Padova – Carei, și expert în domeniul financiar, care le-a vorbit preoților prezenți despre chestiunile legate de administrația financiară bisericească, ajutându-i astfel să înțeleagă legile și practicile referitoare la administrarea bunurilor de care dispun parohiile.

Joi, 21 octombrie,  cursul a fost condus de Pr. Răzvan Vasile, vicarul judecătoresc al Eparhiei de Oradea, care a aprofundat problemele legate de Dreptul Canonic al Bisericii, clarificând anumite chestiuni referitoare la administrarea sacramentelor și la practica liturgică.

Vineri, 22 octombrie, în ultima zi destinată cursului, Pr. Cristian Bălănean, avocatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, explicând într-o manieră clară și rezumativă legile civile referitoare la administrarea și retrocedarea bunurilor Bisericii Greco-Catolice, a exemplificat prin documente, modalitatea de acțiune în ceea ce privește aceste acțiuni legislative.

Participanții s-au bucurat de prezența permanentă a PS Virgil și a Pr. Mihai Vătămănelu – vicarul general al Eparhiei, care i-au încurajat și mobilizat în noua misiune care le-a fost încredințată, aceea de păstori de suflete și administratori ai bunurilor Bisericii.

Mulțumind organizatorilor pentru acest curs, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să le fie sprijin și alinare în problemele și provocările noii misiuni.

Biroul de Presă