La Sfânta Liturghie de duminică, 22 noiembrie 2020, papa Francisc a anunțat modificarea datei în care se marchează la nivel diecezan Ziua mondială a tinerilor. De obicei, această îndrăgită întâlnire diecezană a tinerilor în jurul Crucii lui Cristos se desfășura în Duminica Floriilor. Începând cu anul 2021, ediția diecezană a Zilei mondiale a tinerilor se va desfășura în ultima duminică a anului liturgic, solemnitatea ”Cristos, regele universului”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
22 noiembrie 2020 – Vatican News
.

La ceremonia de preluare a Crucii Zilei mondiale a tinerilor (ZMT), desfășurată la Sf. Liturghie din bazilica San Pietro duminică, 22 noiembrie 2020, papa Francisc a anunțat că începând de anul viitor, celebrarea diecezană a Zilei mondiale a tinerilor este transferată de la Duminica Floriilor la Duminica ”Cristos, Rege”.

«La finalul acestei celebrări euharistice», a spus papa duminică la Sfânta Liturghie, «adresez un salut cordial tuturor celor prezenți aici și celor care ne urmăresc prin media. Un salut particular îndrept spre tinerii panamezi și portughezi, reprezentați de două delegații care, peste puțin timp, vor face gestul semnificativ al trecerii Crucii și icoanei Maria, Salus Populi Romani, simbolurile Zilelor mondiale ale tineretului. Este o trecere importantă pentru pelerinajul care ne va conduce la Lisabona în 2023».

«În timp ce ne pregătim pentru următoarea ediție intercontinentală a Zilei mondiale a tinerilor, aș vrea să relansez celebrarea acesteia în Bisericile locale. După trecerea a 35 de ani de la înființarea ZMT, după ce am ascultat diferite păreri și Departamentul pentru laici, familie și viață – care are competența pentru pastorația tinerilor – am decis transferarea, începând de anul viitor, a celebrării diecezane a ZMT de la Duminica Floriilor la Duminica ”Cristos, Rege”. În centru rămâne misterul lui Isus Cristos, Răscumpărătorul omului, după cum a subliniat întotdeauna Sfântul Ioan Paul al II-lea, inițiatorul și patronul ceresc al ZMT. Dragi tineri, spuneți cu glas tare prin viața voastră că Isus Cristos este viu și domnește! Dacă voi veți tăcea, vor striga pietrele!», a încheiat papa Francisc salutul său, făcând referire la cuvintele lui Isus (cf. Luca 19,40).

La finalul acestei Sfinte Liturghii, delegația restrânsă, de aproximativ zece persoane, a Bisericii din Panama a predat Crucea ZMT și icoana mariană unei delegații la fel de restrânse a Bisericii din Lisabona, care va găzdui în 2023 următoarea ediție intercontinentală a Zilei mondiale a tinerilor.

Cu o înălțime de aproape 4 metri (3,8), Crucea peregrină a fost construită în Anul Sfânt 1983 și de atunci a fost primită în pelerinaj de tinerii din aproape 90 de țări. La rândul său, reproducerea icoanei mariane ”Salus Populi Romani”, în care o vedem pe Fecioara Maria cu Pruncul Isus în brațe, a fost introdusă de Sfântul Ioan Paul al II-lea în anul jubiliar 2000 ca simbol al apropierii Maicii Domnului față de tinerii din cel de-al treilea mileniu.

Autor: Adrian Dancă

Sursa: https://www.vaticannews.va/