Ce ne-ar fi spus astăzi Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea? Ce mesaj ar fi transmis compatrioților săi în luna mai a anului 2020, în acest moment dificil pentru noi toți, când luptăm împotriva pandemiei de coronavirus? Sunt întrebări pe care episcopatul polonez le-a formulat într-o scrisoare care va fi citită în bisericile din Polonia, duminică, 17 mai, în ajunul aniversării nașterii Papei polonez (18 mai 1920, Wadowice, Polonia). Scrisoarea amintește totodată momente importante din viața Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și câteva trăsături marcante din portretului său spiritual.

Episcopii polonezi răspund chiar ei la întrebare, amintind cuvintele Papei adresate la 22 octombrie 1978, în ziua inaugurării pontificatului său. „Nu vă fie teamă! Deschideți-i larg porțile lui Isus! În fața puterii Sale mântuitoare deschideți granițele statelor, sistemele economice, la fel ca și cele politice, vastele câmpii ale culturii, ale civilizației, ale dezvoltării. Nu vă fie teamă! Isus știe ce se află înăuntrul omului. Doar El cunoaște acest lucru!”, spunea Papa Ioan Paul al II-lea. „Cristos știe ce avem fiecare în suflet, cunoaște perfect bucuriile, neliniștile, speranțele, temerile și dorințele noastre. Numai El are răspunsul la întrebările care ne frământă acum „, adaugă Episcopii polonezi.

Episcopatul polonez își exprimă convingerea că, dacă ar fi fost încă în viață, Papa Ioan Paul al II-lea ar fi înțeles cu siguranță oamenii care sunt constrânși în prezent să trăiască izolați și în carantină, că s-ar fi rugat pentru bolnavi, pentru cei decedați și pentru familiile lor. Pontiful care, în timpul vieții a fost adesea spitalizat fără să poată celebra Sfânta Liturghie, a suferit pierderea fratelui său, Edmund, medic, care a murit la 26 de ani, după ce fusese contagiat de un pacient. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, se spune în scrisoare, „a înțeles și a apreciat munca medicilor, a asistenților medicali, a membrilor echipelor de salvare și a altor lucrători din domeniul sanitar pe care i-a întâlnit și pentru care s-a rugat des în timpul vieții sale”.

Învățătura Papei polonez care, în cursul pontificatului său, a vizitat 132 de țări și aproximativ 900 de orașe continuă să fie valabilă și astăzi. Deja în 2002, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea îndemna Biserica „să se orienteze spre adâncurile spațiului cibernetic” și se exprimase cu mult înainte cerând protejarea vieții omenești de la concepție și până în momentul morții naturale. În introducerea cărții „100 de ani. Cuvinte și imagini”, publicată de Editura Librăriei Vaticane cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc mărturisește că, în cursul vieții sale de preot și Episcop, a cerut să fie fidel Evangheliei după exemplul mărturiei dată de Papa Ioan Paul al II-lea.

De asemenea, scrisoarea amintește cuvintele Cardinalului Stanisław Dziwisz care descriu momentul atentatului împotriva Papei polonez, evidențiind starea de calm pe care Pontiful și-a păstrat-o în ciuda situației dramatice și a riscului real de a muri, încredințându-se Maicii Domnului înainte de a-și pierde cunoștința și rugându-se pentru iertarea celui care îl împușcase.

Sursa: Vatican News România

Autor: Anca Mărtinaș