Șase Patriarhi catolici din Liban, Siria, Egipt și Irak s-au întâlnit cu Papa Francisc în Vatican, în ziua de vineri, 7 februarie 2020, pentru a discuta despre dificultățile cu care se confruntă creștinii în regiune și despre emigrarea lor în masă. În dimineața zilei de vineri, Papa s-a întâlnit cu Cardinalul Louis Raphael Sako, Patriarhul caldeean de Babilon; Cardinalul Bechara Boutros Rai, Patriarhul maronit de Antiohia; Patriarhul coptic Ibrahim Isaac Sedrak de Alexandria; Patriarhul melchit Youssef Absi de Antiohia; Patriarhul armean Gregoire Pierre al XX-lea Ghabroyan de Cilicia; și Patriarhul siriac Ignatius Youssef al III-lea Younan de Antiohia.

Patriarhul Younan a declarat pentru CNA că Patriarhii au cerut întâlnirea cu Papa Francisc din cauza „situației dramatice din Orientul Mijlociu în general, din Siria, Irak, Liban”, și din cauza „fluxului migrator” al minorităților creștine din patriile lor natale. Este „o amenințare la adresa supraviețuirii noastre”, a spus Patriarhul, explicând că ei se luptă să ofere asistență spirituală adecvată și credincioșilor lor din alte părți ale lumii, în special din Europa de Vest. Cei șase Patriarhi s-au întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, pentru a discuta aceleași teme, în ziua de 8 februarie.

Patriarhul Younan a spus că Patriarhii i-au mulțumit Sfântului Părinte pentru ceea ce face deja și a spus că doresc ca Vaticanul „să continue să apere cauza tuturor creștinilor persecutați, a tuturor minorităților persecutate din Orientul Mijlociu, unde situația politică nu este promițătoare pentru minorități și ele nu au mijloacele pentru a se apăra și a oferi siguranță comunităților lor”. Patriarhul Younan a făcut un apel la oameni „să îi ajute pe creștini să rămână în patria lor. Pentru aceasta, avem nevoie mai mult de fapte decât de cuvinte”. Catolicii și Sfântul Scaun trebuie să lucreze pentru a influența oficialitățile alese să vadă popoarele din Orientul Mijlociu nu ca numere ci ca oameni, care „merită să trăiască în demnitate și în libertate”.

Patriarhul Younan se va afla între participanții la o întâlnire a Episcopilor mediteraneeni în Bari, Italia, în perioada 19-23 februarie. Organizată de Conferința Episcopală Italiană, la întâlnirea „Mediterana, frontieră a păcii” va participa și Papa Francisc în ultima zi, 23 februarie. Patriarhul Younan a declarat că întâlnirea va include o discuție despre prezența creștină în Orientul Mijlociu și dialogul ecumenic.

Sursa: www.catholica.ro