An de an, pe data de 17 ianuarie, este marcată, în Italia, Ziua Dialogului dintre evrei și creștini. Conform indicațiilor Sinodului Ecumenic Vatican II, Conferința episcopală italiană, din septembrie 1989, a stabilit „Ziua Dialogului intereligios evreo-creștin”, ca să fie sărbătorită în comunitățile ecleziale la 17 ianuarie a fiecărui an.

Data aleasă pentru a sărbători această zi este plasată înainte de începutul ”Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, tocmai pentru a exprima că: „este necesar să ne găsim rădăcinile comune înainte de a începe să căutăm unitatea”. Astfel, inițiativa are ca scop sensibilizarea creștinilor despre respect și prietenie, dialog și cunoașterea tradiției evreiești. Anul acesta 2020, Celebrarea a avut loc pe 16 ianuarie, întrucât 17 ianuarie cade vineri, zi de sărbătoare pentru evrei. Pentru orașul Livorno, ziua a avut două momente foarte intense.

Un prim moment a avut loc în fața Sinagogii, unde Rabinul a citit un psalm de laudă și mulțumire în ebraică. Reprezentanții celorlalte confesiuni și asociații creștine angajate în dialog au citit alți psalmi. Părintele Vasile Orghici, parohul parohiei personale greco-catolice române a citit în limba română psalmul 44.

S-a continuat cu aprinderea lumânărilor Kannukkya, simbol al unui foc care arde perpetuu ca semn de viață și speranță. Episcopul romano-catolic al diecezei de Livorno, Simone Giusti a subliniat acest moment de rugăciune ca o expresie a copiilor care îl recunosc pe Creator ca fiind demn de laudă: „Cel ce locuiește cerurile, Atotputernicul, care a vorbit și și-a arătat Iubirea. Cu cât încercăm să aprofundăm Cuvântul lui, cu atât vom putea să mergem împreună și să facem ca această iubire să se manifeste ”.
Al doilea moment s-a desfășurat în sala Băncii de Credit Cooperativa Castagneto Carducci, pusă la dispoziția evenimentului de directorul Roberto Pullerà, care este foarte sensibil si atent la inițiativele Dialogului interreligios.
Aici s-a comentat și interpretat Cântarea Cântărilor, carte despre dragostea lui Dumnezeu pentru poporul său. Această lectură a ajutat la cunoașterea diferitelor interpretări evreiești și creștine ale Bibliei, ”marea carte în care învățăm alfabetul lui Dumnezeu, astfel încât să ajungă la inima noastră, ca cea al iubitului la iubit”. Comentariul a fost făcut de rabinul Avraham Dayan, și de profesorul Marcello Marino, profesor de Scriptură sacră la școala teologică din Pisa și la ITI din Livorno. Argumentarea a fost moderată de profesorul Andrea Zargani, directorul Cedomei al Diecezei de Livorno, în fața unei participări aglomerate și atente.
La sfârșitul acestei zile, bogată în rugăciune, reflecții și, aspirații comune, concluzia comună s-a concentrat și s-a reconfirmat dorința ca  dialogul intereligios să devină din ce în ce mai mult unul dintre principalele moduri de a obține și garanța libertatea religioasă pentru toți oamenii și de a ne asigura o perspectivă adevărată, stabilă, de coeziune și pace socială.
Papa Pius al XI-lea la începutul nazismului spune că noi creștinii „suntem semitici spiritual”, ”fiecare dintre noi ar trebui să fim martori și purtători ai acestui adevăr simplu care unește comunitățile noastre cu iudaismul. Ne-ar ajuta nu numai să depășim multe prejudecăți, ci și să trăim într-o lume liniștită în diversitatea credinței noastre”.

Părintele dr. Vasile Orghici