Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participat în perioada 17-19 aprilie a.c. la Adunarea Plenară de primăvară a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene (COMECE), desfășurată la Łomża (Polonia) cu tema: „În ascultarea Europei centrale și orientale, la 20 de ani de la extinderea Uniunii Europene și în vederea următoarelor alegeri parlamentare”. Episcopul Eparhiei de Oradea a participat ca membru COMECE și delegat responsabil din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Adunarea a fost prezidată de Președintele COMECE, Excelența Sa Monseniorul Mariano Crociata. Evenimentul a fost găzduit de Excelența Sa Monseniorul Janusz Stepnowski, delegat polonez la COMECE și episcop de Łomża. Adunarea Plenară de primăvară a oferit un spațiu pentru reflecții asupra celor două decenii de la extinderea UE, din 2004. Pe parcursul acestor trei zile, episcopii s-au angajat în dialog cu diverse figuri politice și religioase, evaluând succesele și eșecurile procesului de extindere al Uniunii Europene, adunând idei pentru a îmbogăți misiunea de dialog a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene cu instituțiile Uniunii Europene.
În discursul său de deschidere, Președintele COMECE a declarat că recunoașterea importanței viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European este prima modalitate de a consolida Uniunea Europeană: „Este vital să ajutăm țările noastre, începând cu credincioșii noștri, să ia alegerile parlamentare în serios, valorificând participarea și responsabilitatea, în conformitate cu o conștientizare creștină matură”. Privind rolul UE în lume, Monseniorul Crociata a afirmat că „într-o lume multipolară care vede ascensiunea noilor puteri dominante, o Uniune Europeană divizată de certuri interne, incapabilă să vorbească cu o singură voce, se pregătește doar să plătească prețul înalt al marginalizării”.
Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a extinderii Uniunii Europene din 2004, episcopii COMECE au adoptat Declarația „Să continuăm să construim Europa împreună”, prin care susțin perspectiva viitoarelor extinderi. „Nu este doar o necesitate geopolitică pentru stabilitatea continentului nostru, ci și un mesaj puternic de speranță pentru cetățenii care doresc să trăiască în pace și justiție” – scriu reprezentanții Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene. În declarația lor, episcopii Uniunii Europene observă totodată că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a generat un nou impuls pentru viitoarele aderări la Uniune, în special în ceea ce privește țările din Balcani și Europa de Est.
„Cu toate că este o necesitate geopolitică pentru stabilitatea continentului nostru, noi, mai presus de toate, considerăm perspectiva unei viitoare aderări la UE ca fiind un puternic mesaj de speranță pentru cetățenii țărilor candidate și ca un răspuns la dorința lor de a trăi în pace și justiție”, se arată în Declarație.
Episcopii precizează, totuși, că „aderarea la UE este un proces bidirecțional”. Ei precizează că în timp ce „țările care aspiră la o viitoare aderare la UE trebuie să continue să urmărească reformele structurale necesare în domenii cruciale, credibilitatea procesului de extindere a UE implică și pași concreți din partea Uniunii pentru a deveni pregătită să primească noi membri”.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, episcopii menționează necesitatea de a „reconsidera modurile sale de guvernare pentru a permite membrilor și instituțiilor sale să acționeze prompt și eficient”, precum și de a lua în considerare impactul „ajustărilor la cadrul bugetar, politicile sau domeniile de cooperare […] asupra celor mai vulnerabili membri ai societăților statelor membre actuale și viitoare”. Episcopii europeni afirmă că „viitoarea extindere a UE este o oportunitate de a actualiza ideea unei Europe unite înrădăcinate în solidaritate practică”. În final, ei îndeamnă cetățenii și politicienii să se angajeze într-o „reflecție profundă asupra bazei noastre comune de valori și a legăturilor speciale care ne unesc ca o familie europeană”.
Pe 17 aprilie a.c., episcopii s-au întâlnit cu Ján Figel’, membru al Consiliului Director al Institutului European pentru Inovare si Tehnologie (EIT) și fost Trimis special al UE pentru promovarea libertății religioase și de convingeri, precum și negociator-șef în procesul de aderare al Slovaciei la UE. Acesta a oferit perspective, analize și reflecții valoroase despre integrarea europeană, subliniind necesitatea unui set comun de valori, ca element cheie pentru o adevărată uniune, legând democrația de creștinism.
Pe 18 aprilie a.c., episcopii europeni l-au primit pe Alojz Peterle, fost Prim Ministru al Sloveniei și fost Membru al Parlamentului European, care a subliniat nevoia unei cetățenii responsabile, pledând pentru menținerea unui rol puternic al religiei în spațiul public. În aceeași zi, Adunarea COMECE l-a primit pe Excelența Sa Monseniorul Stanisław Gądecki, Arhiepiscop de Poznań și fost Președinte al Conferinței Episcopilor Polonezi. Arhiepiscopul Gądecki a împărtășit perspective despre evoluția rolului Bisericii în societatea poloneză și a reflectat asupra celor 20 de ani de la aderarea Poloniei la UE.
Pe 19 aprilie a.c., profesorul Tomáš Halík de la Universitatea Charles și președintele Academiei Creștine Cehe, s-a angajat într-un dialog constructiv cu episcopii UE. Acesta a oferit reflecții profunde despre provocările actuale și viitoare cu care se confruntă Biserica în Europa, subliniind că deschiderea este cheia unui viitor marcat de speranță și încredere.
În timpul Adunării, președinția Platformei de Tineret COMECE (COMECE Youth Net) a evidențiat perspectivele tinerilor cu privire la provocările digitale cu care se confruntă familiile din Europa astăzi. De asemenea, a fost lansat un set de instrumente catolice pentru tinerii europeni, dezvoltat de Platforma de Tineret COMECE, pentru a ajuta în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din 2024. Acest material este disponibil aici: Printed-version-of-ROMANIAN-COMECE-Election-Toolkit-ONLINE
În Polonia, episcopii UE au vizitat Tykocin, un oraș mic și pitoresc din Polonia, pentru a aprofunda înțelegerea istoriei acesti țări. Acolo, ei au vizitat Biserica „Sfânta Treime” și fosta sinagogă, care acum deservește ca muzeu. Această sinagogă a fost odată locuința unei comunități evreiești de aproximativ 2.500 de persoane, distrusă tragic de naziști în 1941.
Adunarea Plenară COMECE a inclus mai multe momente de rugăciune, precum Sfânta Liturghie pentru Europa celebrată de Excelența Sa Monseniorul Tadeusz Wojda, Arhiepiscop de Gdańsk și noul Președinte al Conferinței Episcopilor Polonezi. Această Liturghie, concelebrată de episcopii COMECE, a avut loc la Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Łomża.
Următoarea Adunare COMECE este programată să aibă loc la Bruxelles, în perioada 27-29 noiembrie 2024.
COMECE – Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi