Într-o întâlnire cu Episcopii japonezi în Tokyo, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, Papa Francisc a amintit de dorința sa de a fi misionar în Japonia, lăudându-i pe cei care au dus credința acolo înaintea lui. „Nu știu dacă știți, dar încă de tânăr am simțit simpatie și afecțiune pentru aceste ținuturi”, le-a spus Papa Francisc Episcopilor japonezi la Nunțiatura apostolică din Tokyo. Ca tânăr iezuit, el a dorit să fie trimis în Japonia ca misionar, inspirat de exemplul Sf. Francisc Xaveriu, dar nu a putut să meargă din cauza sănătății sale. „Au trecut mulți ani de la acel impuls misionar, a cărui realizare s-a lăsat așteptată. Astăzi Domnul îmi oferă oportunitatea de a fi în mijlocul vostru ca pelerin misionar pe urmele marilor martori ai credinței”.

Sfântul Părinte se află în Japonia pentru a doua parte a unei călătorii de șase zile în Asia, călătorie care a început în Thailanda. Pe lângă vizita în capitala japoneză Tokyo, el va merge pe urmele predecesorului său, Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, vizitând orașele Nagasaki și Hiroshima, unde va susține discursuri la locurile bombardamentelor atomice din 1946. Se va mai întâlni cu victimele „triplului dezastru” din Japonia, din 2011, când un cutremur mare de pământ urmat de un tsunami, în 11 martie 2011, au dus la un accident nuclear la centrala atomică Fukushima Daiichi.

La întâlnirea sa cu Episcopii, care a avut loc imediat după ce a ajuns în Tokyo, Papa Francisc l-a amintit pe misionarul iezuit Sf. Francisc Xaveriu, a cărui sosire în Japonia în urmă cu 470 de ani „a marcat începutul răspândirii creștinismului în această țară”. „În amintirea sa, vreau să mă unesc cu voi pentru a-i mulțumi Domnului pentru toți cei care, în decursul secolelor, s-au dedicat să semene Evanghelia și să slujească poporul japonez cu mare grijă și iubire; această dăruire a lor a dat o față foarte specială Bisericii japoneze. Mă gândesc la martirii Sf. Paul Miki și la însoțitorii săi și la Fericitul Justo Takayama Ukon, care în mijlocul atâtor încercări a dat mărturie până la moarte. Această oferire de sine pentru a menține vie credința prin persecuție a ajutat comunitatea creștină mică să crească, să se consolideze și să aducă rod. Să ne gândim și la ‘creștinii ascunși’ din regiunea Nagasaki, care au păstrat credința timp de generații grație Botezului, rugăciunii și catehezei.”

Catolicii alcătuiesc doar 0,5% din populația țării în mare parte seculară. Aproximativ jumătate din acești catolici sunt străini veniți recent în țară ca muncitori temporari în munci necalificate. „Știm că în Japonia Biserica este mică și catolicii sunt o minoritate, însă acest lucru nu trebuie să diminueze angajarea voastră pentru o evanghelizare care, în situația voastră particulară, cuvântul cel mai puternic și mai clar pe care îl poate oferi este cel al unei mărturii smerite, zilnice și de dialog cu celelalte tradiții religioase. Ospitalitatea și grija pe care o demonstrați față de numeroșii muncitori străini, care reprezintă mai mult de jumătate dintre catolicii din Japonia, nu numai că folosesc ca mărturie a Evangheliei în sânul societății japoneze, ci atestă și universalitatea Bisericii”.

„Vă încurajez în eforturile voastre pentru a garanta ca în Japonia comunitatea catolică să ofere o mărturie clară a Evangheliei în mijlocul întregii societăți. Apreciatul apostolat educativ al Bisericii reprezintă o mare resursă pentru evanghelizare și demonstrează angajarea cu cele mai ample curente intelectuale și culturale; calitatea contribuției sale va depinde desigur de promovarea identității sale și a misiunii sale”. „Știu că secerișul este mare și lucrătorii sunt puțini”, a mai recunoscut Pontiful, încurajând și „o misiune capabilă să implice familiile și să promoveze o formare în măsură să ajungă la persoane acolo unde se află ele, ținând cont mereu de realitate: punctul de plecare pentru fiecare apostolat se naște din locul în care se află persoanele, cu obiceiurile și ocupațiile lor… Trebuie să ajungem la sufletul orașelor, al locurilor de muncă, al universităților, pentru a însoți cu Evanghelia compasiunii și a milostivirii pe credincioșii care ne-au fost încredințați.”

Sursa: www.catholica.ro