„Urmasii delegatilor bihoreni la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia vor fi identificati si memoria lor onorata printr-un amplu proiect al eurodeputatului Emilian Pavel, prin Asociatia 'Urmasii Marii Uniri' din Oradea.

Proiectul intitulat "Urmasii Marii Uniri" a fost lansat luni seara în cadrul unei receptii organizate la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea. Printre oaspeti s-au aflat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Veaceslav Saramet, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, în prezenta unor personalitati ale judetului, oameni de cultura, reprezentanti ai partenerilor, ai mediului de afaceri, studenti ai Universitatii din Oradea, precum si a câtorva dintre urmasii delegatilor bihoreni la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1918.

Potrivit profesorului universitar Viorel Faur, care a tiparit recent o carte-document pe tema Marii Uniri, 105 delegati alesi si de drept din zona Bihorului au votat la Marea Adunare de la Alba Iulia. Însa urmasii acestora se ridica, numeric, la câteva zeci de mii, apreciaza eurodeputatul initiator.

'Daca la început ne-am propus doar sa îi identificam, prin contributia partenerilor nostri am decis ca vom scrie despre fiecare delegat câte o poveste personala, cu ce spuneau ei despre marele eveniment. Proiectul vrem sa îl încheiem anul acesta, pâna pe 12 octombrie, când s-a semnat Declaratia de la Oradea. Vom tipari probabil un volum, dar vrem întâi sa le postam povestile si sa îi punem în legatura pe toti cei care fac parte din acest arbore genealogic, sa-i zic asa. Ne-am bucura daca urmasii Marii Uniri, cei 50 sau 70.000 sau câti vor fi, ar avea un mesaj comun, asa cum au avut stramosii nostri, într-un fel de proiect de tara,' a declarat, pentru AGERPRES, Emilian Pavel, presedintele Asociatiei Urmasii Marii Uniri.

Prin cuvinte emotionate si vechi fotografii de familie, tânara Catalina Ficut, vicepresedinta asociatiei, a vorbit despre stra-stra-bunicul ei, Chis Gheorghe, din satul Burzuc, dupa care muzeografa Ana Martin a evocat amintirea bunicului ei, Petru Martin, delegat la Marea Unire din satul Balnaca, asa cum a fost si bunicul Ligiei Mirisan, directoarea Bibliotecii judetene, Chisbora Gavril, din satul Chioag.
'Avea un sentiment patriotic iesit din comun, era un foarte mare român. A plecat la Alba Iulia cu trasura si îsi schimba din timp în timp caii, pe care îi lua la întoarcere. El a vorbit în numele birailor din Bihor, acolo, la Alba Iulia si semnatura lui se gaseste pe actul Unirii. Pentru mine este o mândrie deosebita, pentru ca astfel îmi regasesc radacinile într-un mod foarte emotionant,' a spus Ligia Mirisan.

Consulul general al României la Gyula le-a multumit reprezentantilor institutiilor care sprijina eforturile pentru 'pastrarea sentimentelor românesti dincolo de granita trasata, la un moment dat, nefiresc'.

'Cred ca cea mai importanta calitate a fiecaruia dintre noi este ca suntem, într-un fel sau altul, urmasi ai Marii Uniri. Pe vremuri mult mai grele decât cele contemporane, când zanganitul armelor se auzea aproape de urechile oamenilor care au construit Marea Unire, oamenii au fost capabili sa-si dea mâna, sa intre metaforic într-o sala si dupa o noapte de munca, au iesit cu o rezolutie. Au unit spirite, au unit o natiune. Din cadrul comunitatii istorice din Ungaria, unde noi depunem eforturi pentru mentinerea identitatii culturale, lingvistice, etnice si religioase, suntem mândri ca au fost 13 delegati la Alba Iulia. Au fost delegati de la Gyula, Micherechi, din alte localitati. În acest moment nu am gasit întelegere decât într-o singura comunitate si va cer, public, în aceasta seara sprijinul, sa putem sa montam la Cenadul unguresc, în judetul Csongrad, o placa comemorativa în memoria preotului din acea localitate care a fost delegat la Marea Adunare Nationala,' a spus Florin Vasiloni.

În echipa de proiect s-au angrenat benevol pâna acum 20 de studenti, care, pe baza parteneriatelor realizate cu peste 15 institutii, ONG-uri, biserici si facultati, au început sa adune marturii despre delegatii bihoreni. Câteva sunt postate începând de luni pe portalul online interactiv www.urmasiimariiuniri.ro, creat special si dedicat Centenarului.

Proiectul, finantat în aceasta etapa din resursele asociatiei, a început sa se concretizeze prin realizarea portalului pe care vor fi adunate povestile-marturii despre delegati, dar care va servi si pentru a promova actiunile partenerilor dedicate Centenarului, organizarea în comun de seminarii, conferinte, dezbateri sau alte activitati de promovare a Marii Uniri.

Asociatia 'Urmasii Marii Uniri' a fost înfiintata de Emilian Pavel alaturi de alti tineri bihoreni în anul 2016, din dorinta de a cinsti memoria si valorile promovate de participantii bihoreni la Marea Unire, dar si de a evidentia rolul major al judetului Bihor si al Oradiei în desfasurarea evenimentelor premergatoare Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia.

'Am fost înca de la prima citire, acum multi ani, marcat si impresionat de continutul Rezolutiei de la Alba Iulia din 1918. În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care azi stau la temelia Uniunii Europene. Abia iesiti, si înca nu deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii care au votat la Alba Iulia doreau si proclamau libertatea, democratia, drepturi sociale, iubire si entuziasm fata de celelalte natiuni subjugate si proaspat eliberate, dorinta de buna convietuire, smerenie fata de jertfa soldatilor români cazuti pentru unirea tarii, recunostinta fata de aliati si, nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru pentru femei si barbati,' a declarat Emilian Pavel.

Eugenia Pasca

Sursa: https://www.agerpres.ro