„Apropiata vizita a Papei Francisc în orasul peruvian Puerto Maldonado va fi fara îndoiala o ocazie pentru populatia indigena din Amazon sa fie vazuta si auzita. Într-un interviu pentru reteaua ecleziala pan-amazoniana Repam, pr. Manuel Jesus Romero, de la Vicariatul apostolic de Puerto Maldonado, a afirmat ca drepturile indigenilor amazonieni trebuie recunoscute cu urgenta, dat fiind ca sunt tot mai mult exclusi din teritoriile ce le-au detinut dintotdeauna.

„Teritoriul lor este din ce în ce mai invadat, spatiul lor devine tot mai mic si mai mic, mijloacele de trai cu care au supravietuit de atâtea secole sunt distruse: pescuitul, vânatoarea, copacii si râurile sunt tot mai mult în pericol. Astfel chiar vietile lor sunt în pericol”, a spus preotul. Sosirea Papei Francisc în orasul Puerto Maldonado, un simbol al comunitatilor indigene din Amazonul peruan, este programata sa aiba loc pe 19 ianuarie. Aici Papa va primi reprezentanti ai diferitelor comunitati din Amazon, care vor putea sa îsi exprime grijile si sa asculte mesajul de speranta si de încurajare al Pontifului.

În urma anuntarii vizitei Papei în Peru, în perioada 18-21 ianuarie, Conferinta Episcopala Peruviana (CEP) a explicat motivele care stau la baza alegerii sale de a vizita Puerto Maldonado, descriind orasul ca un simbol important datorita eforturilor de combatere a mineritului ilegal si a traficului de fiinte umane. CEP a explicat ca dorinta Papei de a vizita zona este, de asemenea, determinata de nevoia de protectie a mediului, o problema majora pentru aceasta poarta catre sudul junglei Amazonului. Padurea tropicala amazoniana cuprinde pâna la 60% din teritoriul tarii si ofera o rezerva importanta de apa.

Viitoarea vizita a Papei Francisc, care îl duce si în Chile, va fi a treia calatorie papala catre Peru, dupa ce Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat natiunea de doua ori, în 1985 si 1988.

Sursa: http://www.catholica.ro