„Dieceza Romano-Catolica Oradea în 14 mai 2017, cea de-a V-a Duminica a Sfintelor Pasti, invita pe toti credinciosii la pelerinaj, pentru a-l sarbatori conform traditiei locale pe regele întemeietor al Diecezei, Sfântul Ladislau. Programul celui mai important eveniment din cadrul Anului Jubiliar este urmatorul:
?Dupa mai bine de patru secole si jumatate de absenta, pentru o zi se va întoarce de la Gyor, Ungaria, în Catedrala din Oradea relicva sfântului rege, care va fi primita la ora 9.00.
?Primirea grupurilor de pelerini si pregatirea în rugaciune va continua pâna la ora 11.00, atunci când va începe Sfânta Liturghie celebrata de Eminenta Sa Cardinalul Erdo Péter, si la care vor participa atât Nuntiul Papal de la Bucuresti, cât si înalti prelati din tara si strainatate.
?Sfânta Liturghie va fi urmata la ora 12.30 de procesiunea solemna, cu plecare de la Catedrala episcopala catre biserica din Cetatea Oradea: relicvarul din Gyor si cel din Oradea vor fi însotite de corurile bisericesti, fanfara, pelerini. În biserica din Cetate se va intona Te Deum-ul. Traseul procesiuni va fi urmatorul: Catedrala romano-catolica de pe Sirul Canonicilor, Parcul Petofi Sándor, Calea Republicii, str. General Magheru cu traversarea râului Crisul repede, coborâre la Cetatea Oradea pe latura portii de nord.
?Dupa celebrarea liturgica, tot aici va avea loc vernisajul unei expozitii care prezinta viata Sfântului Ladislau, urmata de diferite programe pentru pelerini: vizitarea vestigiilor Catedralei medievale în Muzeul Cetatii, prezentarea Cetatii, vizitarea expozitiilor din Cetate, concertul fanfarei.
?În biserica din Cetate pelerinii vor avea posibilitatea sa îsi exprime devotamentul fata de Sfântul rege Ladislau în prezenta relicvei acestuia pâna la ora 16.30, când membrii Capitlului vor celebra o Sfânta Liturghie de multumire. Dupa terminarea Liturghiei, cele doua relicvarii vor fi transportate la locurile de pastrare permanenta: la Gyor, respectiv în Catedrala din Oradea.
Invitam si asteptam toti credinciosii la aceasta mare sarbatoare a Diecezei si orasului nostru!

Vernisaj de expozitie în biserica din Cetatea Oradea
Duminica, 14 mai 2017, la ora 14.00, dupa terminarea procesiunii prilejuita de Ziua de Pelerinaj Diecezan, în biserica din Cetate va fi vernisata expozitia cu titlul Sfântul Ladislau: campionul credintei, eroul patriei. Expozitia constând din 12 panouri a fost realizata de Kiss Tamás (Directorul Tezaurului si a Bibliotecii Diecezane din Gyor) si Medgyesy S. Norbert (profesor al Universitatii Katolice Pázmány Péter). Asociatia Pro Patria va prezenta expozitia în cadrul Anului Jubiliar Sfântul Ladislau. În numeroase locuri din bazinul carpatin si în afara acestuia.