„În cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti, celebrata în seara zilei de 28 aprilie în capela seminarului Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan din Oradea de catre PS Virgil Bercea împreuna cu parintii formatori ai seminarului nostru si cu alti preoti invitati, a fost hirotesit, în semn de recunostinta si pretuire, întru icomon stravofor, Parintele Renzo Lavatori, oferindu-i-se demnitatea de Sincel onorific al Eparhiei de Oradea.

Pr. Renzo Lavatori este membru al Academiei Pontificale de Teologie, profesor emerit de Teologie Dogmatica la Universitatea Pontificala Urbaniana si alte universitati pontificale din Roma. Este de asemenea cunoscut pentru mai multe publicatii cu privire la aspectele de baza ale credintei dar si datorita emisiunilor sale lunare la Radio Maria. Printre lucrarile sale, amintim: Gli angeli. Storia e pensiero (Îngerii. Istorie si gândire), Genova 1991; Satana un caso serio. Studio di demonologia cristiana (Satana. Un caz serios. Studiu de demonologie crestina) EDB, Bologna 1996; Il diavolo tra fede e ragione (Diavolul dintre credinta si ratiune), EDB, Bologna 2001; Antologia diabolica. Raccolta di testi sul diavolo nel primo millennio cristiano (Antologie diabolica. Texte adunate despre diavol din primul mileniu crestin), UTET, Torino, 2008.

Între Pr. Renzo si Eparhia de Oradea exista o legatura strânsa de mai bine de 10 ani. Aceasta se datoreaza nu numai faptului ca i-a fost coordonator stiintific pentru lucrarile de licenta si doctorat Preasfintitului Virgil Bercea, episcopul nostru de Oradea, ci si faptului ca de câtiva ani buni Pr. Renzo preda cursuri de Masterat la Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul UBB Cluj Napoca. În toata aceasta perioada, când venea la Oradea, Pr. Renzo tinea diferite conferinte stiintifice în domeniile teologice în care este specialist.

Odata cu hirotesirea Parintelui, i-au fost acordate si însemnele specifice rangului: bedernita si crucea pectorala. De asemenea Parintele Renzo Lavatori a primit si simbolul Jubileului 225: Medalia Jubiliara însotita de Diploma omagiala “Sfintii Vasile, Grigore si Ioan”.

În cadrul cuvântului de învatatura, PS Virgil a subliniat importanta prieteniilor precum si rolul pe care acestea îl au în viata noastra.

Multumim pe aceasta cale Parintelui Renzo pentru felul în care s-a dedicat de-a lungul anilor Bisericii Greco-Catolice din România si, nu în ultimul rând, pentru faptul ca este o prezenta senina care ne îmbucura de fiecare data când ne onoreaza cu prezenta sa la Oradea.

Anul II