No 348/16

Blaj, 8 aprilie 2016

Preasfintiile Voastre,
Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,
Evenimentele ultimilor ani marcheaza în mod dramatic buna convietuire si spiritul fratesc în Ucraina, tara vecina patriei noastre. Tragedia violentei care s-a abatut asupra acestui popor continua sa impresioneze întreaga lume si sa genereze reactii de solidaritate umana si crestina.
La rugaciunea mariana „Regina Coeli”, din Duminica Milostivirii Divine, 3 aprilie 2016, Sfântul Parinte Papa Francisc a amintit despre situatia dramatica a celor care sufera consecintele violentelor din Ucraina, atât a celor ramasi în tinuturi greu încercate de ostilitatile care au cauzat mii de morti, cât si a celor peste un milion de persoane constrânse sa-si paraseasca tara. Împreuna cu episcopatul din întreaga Biserica Catolica, Sfântul Parinte îndeamna la o mobilizare în rugaciune si în gesturi de generozitate, pentru a usura suferintele acestui popor. Cu acest prilej, Papa Francisc a lansat un apel de pace în favoarea Ucrainei si a anuntat pentru duminica, 24 aprilie 2016, organizarea unei colecte speciale în toate bisericile din Europa.
Biserica noastra Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, se alatura în unire de dragoste cu fratii nostri, si îi invita pe toti credinciosii sa se alature acestei actiuni de solidaritate crestina pe care o propovaduieste Biserica în spiritul Evangheliei. În comuniune cu întreg Sinodul Episcopilor Bisericii noastre, dispunem si binecuvântam organizarea unei colecte nationale în favoarea Ucrainei în ziua de duminica 24 aprilie 2016 în toate catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii noastre. Acest gest de caritate, precum a subliniat Sfântul Parinte, este destinat nu doar usurarii suferintelor materiale din aceasta tara, ci vrea sa exprime apropierea si solidaritatea Sa personala si a întregii Biserici.
Sumele colectate vor fi trimise de catre Cucernicii Parinti fiecarei Episcopii, care le vor transmite Nuntiaturii Apostolice la Bucuresti, pentru a ajunge prin intermediul Sfântului Scaun la poporul ucrainean, într-o actiune concreta de ajutorare a semenilor nostri. Unim glasul nostru cu cel al Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, si cerem încetarea violentelor si a amenintarilor la adresa întregului popor ucrainean.

Cu binecuvântari de la Domnul,

Arhiepiscop Major

al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica