„Misiunea Bisericii de a propovadui Cuvântul lui Dumnezeu si speranta ca acest mandat, primit direct de la Hristos prin succesiunea apostolica, nu se va termina pâna la sfârsitul veacurilor este de actualitate si în vremurile tulburi ale acestui început de mileniu.
Imigratia este o realitate care schimba modul de viata al oamenilor, creaza situatii noi de întâlnire si convietuire multiculturala, multietnica. multilingvistica, multireligioasa si multiconfesionala pe acelasi teritoriu, în diferitele zone ale lumii.
Unii se afla în situatia de a primi, altii de a fi primiti si toti avem mare nevoie de o scara de valori universale care sa asigure pacea si buna convietuire, integrarea si respaectarea libertatii fiecaruia, lucru deloc usor de realizat de la sine, dar nicidecum imposibil.
Valorile crestine, daca sunt luate în serios si traite, duc la rezultate uimitoare, depasind limitele si dificultatile omenesti, încrezatori în ajutorul divin.
În Italia, comunitatea româneasca este cea mai numeroasa, iar membrii care o alcatuiesc, doresc sa-si traiasca credinta prin traditia proprie. Astfel s-a ajuns la diferitele cereri de a li se asigura asistenta spirituala si religioasa. Formele potrivite pentru realizarea acestui mandat misionar sunt în continua dezvoltare, de la simple capele, la adevarate comunitati parohiale cu activitati pastorale anuale. În unele orase mai mari chiar instituirea mai multor comunitati parohiale.
Arhiepiscopul Major al Bisericii noastre Preafericirea Sa Card. Lucian Muresan, împreuna cu Sinodul Bisericii Române Unite, vine în întâmpinarea acestor nevoi pastoral-misionare, în strânsa colaborare cu Biserica catolica din Italiana prin Conferinta Episcopala Italiana – C.E.I. – trimitând preoti responsabili si facând numiri de protopopi si sinceli.
Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, având consimtamântul Sinodului, Preafericirea Sa Lucian a facut în luna iunie urmatoarele numiri pentru Italia:
– Pr. Vasile Alexandru Barbolovici, Sincel pentru Italia Nord (Liguria, Lombardia, Piemonte, Triveneto);
– Pr. Marinel Muresan, Sincel pentru Italia Centru (Emilia Romagna, Marche, Toscana, Umbria);
– Pr. Robert Romulus Popa, Protopop de Lombardia, Liguria, Piemonte;
– Pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi, Protopop de Triveneto;
– Pr. Sician Valer, Protopop de Toscana si Umbria;
– Pr. Mihai David, Protopop de Emilia Romagna si Marche.
Bunul Dumnezeu sa le întareasca credinta si iubirea pentru frati, sa le dea întelepciune, prudenta si rabdare pentru a îndeplini cu fidelitate noua lor misiune în folosul comunitatilor noastre.
Italia Centro-Sud (de la Roma in jos) ramâne deocamdata în grija Coordonatorului national, pr. Ioan Alexandru Pop.

Sursa:http://www.bru-italia.eu