„A fost prezentat marti, 23 iunie 2015, la Sala de presa a Sfântului Scaun documentul preparator – «Instrumentum laboris» – al urmatoarei adunari generale a Sinodului Episcopilor despre familie. Este vorba de textul de lucru pe baza caruia se vor structura interventiile Parintilor Sinodali si ale invitatilor. Adunarea generala a Sinodului Episcopilor este programata la Roma de la 4 la 25 octombrie 2015 si are ca tema ”Vocatia si misiunea familiei în Biserica si în lumea contemporana”.
Au intervenit la Conferinta de presa secretarul general al Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, relatorul general al celei de a XIV-a adunari generale a Sinodului Episcopilor, cardinalul maghiar Péter Erdo, si secretarul special al aceleiasi adunari generale sinodale, arhiepiscopul si teologul italian Bruno Forte.
Dar ce se afirma în «Instrumentum laboris»? Va prezentam în continuare o ampla sinteza de lucru difuzata de Radio Vatican.
Provocarile, vocatia si misiunea familiei, constituie firul unificator al documentului pe baza caruia se vor desfasura lucrarile adunarii generale a Sinodului Episcopilor. Documentul din acest an preia integral Raportul final («Relatio Synodi») al precedentei adunari sinodale despre familie, desfasurat în octombrie 2014, si integreaza sinteza raspunsurilor la chestionarul pe care Secretariatul Sinodului l-a propus în acest rastimp Bisericilor locale din lumea întreaga.
Nu se porneste de la zero, asadar. «Instrumentum laboris» din acest an cuprinde paragraf cu paragraf Raportul final («Relatio Synodi») din 2014, la care s-au adaugat contributiile primite din partea Conferintelor episcopale, a familiilor, universitatilor si institutiilor academice. Documentul cuprinde trei parti: ascultarea provocarilor referitoare la familie, discernamântul vocational familial si misiunea familiei în timpurile noastre.
Se respinge eliminarea diferentei sexuale
Referitor la primul aspect, se scot în evidenta ”contradictiile culturale” din epoca noastra în care se spune ca ”identitatea personala si intimitatea afectiva trebuie sa se afirme într-o dimensiune desprinsa radical de diversitatea biologica dintre barbat si femeie” sau în care se doreste recunoasterea ”titularitatii matrimoniale” cuplurilor înfiintate independent de diversitatea sexuala. De aici, rechemarea documentului ”la o mai buna aprofundare umana si culturala, nu doar biologica, a diferentei sexuale” pentru ca eliminarea acesteia ”este problema, nu solutia”.
Familia, pilonul societatii
În «Instrumentum laboris» sunt chemate în cauza si ”contradictiile sociale” care conduc la dizolvarea familiei: razboi, migratie, saracie, camata, cultura ”folosesti si arunci”, conjunctura economica ”nefavorabila si ambigua”, în timp ce institutiile nu-si fac simtita prezenta, dovedindu-se incapabile de a sustine nucleul familial. Acesta, în schimb, este considerat ”pilonul fundamental al vietii sociale la care nu se poate renunta, având nevoie, dimpotriva, de politici adecvate care sa tina cont de ”actiunea compensatorie” a familiei în raport cu statul social.
Demnitatea celor vulnerabili si a femeii
De aceea, documentul de lucru al adunarii sinodale pune în lumina importanta familiei ca instrument de incluziune, mai ales pentru persoanele mai vulnerabile, precum vaduvii, cei batrâni, persoanele cu dizabilitati, care trebuie însotite pentru a contrasta ”formele necrutatoare de înfierare si prejudecati”. O pastoratie specifica este de dorit, mai departe, pentru familiile de migranti, pentru ca mai ales acolo unde nu exista o autentica primire si respectarea drepturilor, se poate alimenta fenomenul fundamentalismului. Drama acestor persoane este si mai mare când migratia este ilegala, sustinuta de ”circuite internationale ale traficului de carne vie”. În acelasi context, «Instrumentum laboris» evidentiaza rolul femeii în societate. Se amintesc paginile amare din viata femeii, de la exploatare, violenta si avort, pâna la uterul închiriat si comertul de gameti, dar exprima si dorinta unei mai mari valorificari a femeii în Biserica.
Casatoria este indisolubila
În cea de a doua parte a documentului se afirma indisolubilitatea casatoriei sacramentale dar se aminteste în acelasi timp ca Biserica trebuie sa însoteasca momentele de suferinta conjugala într-o optica de milostivire care nu afecteaza adevarul credintei. ”Toti au necesitatea de a darui si de a primi milostivire”, se citeste în partea a treia din «Instrumentum laboris», în care unele solicitari îndeamna Biserica sa arate o astfel de atitudine fata de cei care au distrus uniunea casatoreasca. Documentul revine la un punct de importanta centrala în Raportul final («Relatio Synodi») de anul trecut: cazurile de nulitate matrimoniala. Referitor la gratuitatea procedurilor de recunoastere a nulitatii însesi, se noteaza un amplu consens. Cât priveste dubla sentinta conforma, exista ”o larga convergenta” în sensul depasirii acesteia, în timp ce nu se bucura de un consens unanim ideea unei proceduri administrative sub responsabilitatea episcopului diecezan.
Forme de excluziune liturgico-pastorale a celor divortati recasatoriti civil
Cu privire la cei divortati care traiesc într-o noua uniune civila, documentul îndeamna la o reflectie despre oportunitatea de a face sa cada ”formele de excluziune practicate în prezent în domeniul liturgico-pastoral, educativ si caritativ” pentru ca acesti credinciosi „nu sunt în afara Bisericii”. Caile de integrare pastorala trebuie sa fie, de acea, precedate de ”un discernamânt oportun” si realizate ”în conformitate cu legea gradualitatii care respecta maturizarea constiintelor”. Despre apropierea la Sf. Împartasanie a celor persoanelor divortate recasatorite civil, documentul evidentiaza ”acordul comun” asupra ipotezei unui ”drum de pocainta” sub autoritatea episcopului. În fine, afirmând ca Biserica se împotriveste casatoriilor între persoane de acelasi sex, se subliniaza ca ”orice persoana, indiferent de propria tendinta sexuala, trebuie respectata în demnitatea ei si primita, cu sensibilitate si delicatete, în Biserica si în societate”. De aici, îndemnul de a realiza proiecte pastorale specifice pentru persoanele care se declara homosexuale si rudele lor.
Educatia fiilor sa tina cont de diferenta sexuala
Documentul recunoaste importanta adoptiei si a încredintarii legale, dar afirma în acelasi timp ca ”educatia unui copil se bazeaza pe diferenta sexuala, la fel si procrearea”, care la rândul ei îsi are fundamentul în ”iubirea conjugala dintre barbat si femeie”. «Instrumentum laboris» se încheie cu o referinta la Jubileul extraordinar al milostivirii, care va începe în 8 decembrie 2015, în lumina caruia se situeaza apropiata adunare sinodala, programata de la 4 la 25 octombrie 2015 pe tema ”Vocatia si misiunea familiei în Biserica si în lumea contemporana”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va