„Expozitia RESTITUIRE: OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866 – 1912 a fost vernisata ieri 21 aprilie 2015, ora 18, la Muzeul National al Taranului Român, Sala Tancred Banateanu în prezenta unui public numeros si interesat. Au vorbit cu aceasta ocazie Directorul Muzeului Virgil Stefan Nitulescu, Academicianul Razvan Teodorescu, Episcopii Virgil Bercea si Visarion Baltatu, Muzeograf Iulia Mesea si Curatorul Expozitiei, Alexandru Chituta. Expozitia este organizata de Asociatia culturala „pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu în colaborare cu Muzeul National al Taranului Român, Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu si Episcopia Greco-catolica din Oradea.
Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvanean al perioadei, cu contributii exceptionale în pictura religioasa si o opera laica programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, Smigelschi si-a desavârsit pregatirea artistica la Scoala de desen de la Budapesta, si apoi si-a cizelat maniera prin excursiile de documentare si studiu în mari centre artistice ale Europei Centrale si Italiei. O impresie puternica i-au facut manastirile din Oltenia si Moldova.
Talentul si sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate si tentatia experimentarilor, dar si capacitatea de identificare a sursei exceptionale a artei românesti traditionale si a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare si de sinteza a dat nastere unei creatii laice ce poate fi plasata stilistic la confluenta dintre academism, naturalism si simbolism, impresionanta prin diversitatea abordarilor tehnice, stilistice, compozitionale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarela combinata cu guasa, ulei si foita de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerenta si unitate a ansamblului. Pictura religioasa i-a oferit posibilitatea si aria de dezvoltare si consacrare, la numai treizeci si opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul sau ne-a reînvatat ceea ce înseamna cu adevarat pictura bisericeasca. Naturalismul apusean de sorginte clasica trecut prin filtrul renasterii a reînsufletit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune dintre classic si bizantin. Nici pâna astazi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, cât si conceptia stilistico-formala a picturii sale religioase nu a mai fost atins.
Expozitia reuneste, pentru prima data în prezentare la Bucuresti, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, cât si creatii laice, documente originale, fotografii. Acestora li se alatura costume populare din colectia etnografica Marius Matei. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încânta prin rafinament, prin bogatia compozitionala si prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura româneasca, constituind un eveniment expozitional inedit pentru publicul din tara noastra.
Expozitia RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI va putea fi vizitata în sala Tancred Banateanu, din cadrul Muzeului National al Taranului Român, în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, de marti pâna duminica, în intervalul orar 10-18.
Sursa:http://www.historia.ro