„Duminica 18 mai, 2014, la orele 12.30, s-a desfasurat la Roma, în Bazilica „San Giovanni in Laterano”, a 23-a editie a „Sarbatorii Popoarelor”. Tema fundamentala a acestui eveniment a fost: „O bogatie – spre a fi admisè”. Evenimentul a fost promovat si organizat de misionarii scalabriniani, de departamentele pentru emigranti si CARITAS ale diecezei de Roma si în colaborare cu Primaria Romei ti împreuna cu comunitatile emigrante catolice integrate în teritoriul diecezei de Roma.
Acest eveniment are loc în fiecare an, în a treia duminica din luna mai. Organizarea evenimentului vrea sa scoata în evidenta prezenta si manifestarea caracterului multicultural si multietnic al comunitatilor de emigranti prezenti la Roma, care traiesc, participa si contribuie prin munca, taxe, diversitate spritual-culturala si credinta lor catolica la edificarea orasului Roma si a diecezei de Roma.
Sfânta Liturghie a fost celebrata de Cardinalul Peter Turkson, presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace. În cadrul Sfintei Liturghii, cele 26 de comunitati catolice prezente în Bazilica, si-au exprimat diversitatea si frumusetea particulara animând, prin cântece si imnuri, Dumnezeiasca Liturghie. Din partea diasporei greco-catolice române din dieceza de Roma au participat comunitatile parohiale Flaminia Euclide Roma Nord, reprezentata de pr. protopop Iulian Serafim Vescan si comunitatea de la Delle Coppele, reprezentata de pr. paroh Daniel Veres. S-a alaturat credinciosilor din comunitatile parohiale cu cei doi preoti si pr. Vasile Orghici.
Câtiva membrii ai comunitatilor romano-catolice si greco-catolice române, înainte de momentul iesirii cu darurile, au însufletit Sf. Liturghie, cea de rit roman, prin cântarea “Mârire în Cer lui Dumnezeu” si cea de rit bizantin, prin cântarea “Pe Domnul Laudati-l” din Psalmul 148. În cadrul predicii, Cardinalul Peter Turkson, a facut o frumoasa analogie între afirmatia Mântuitorului: “În Casa Tatalui Meu sunt multe locuri”, si diversitatea comunitatilor catolice de emigranti aflate pe teritoriul Romei: “Aceste comunitati catolice multietnice prezente pe teritoriul diecezei de Roma au emigrat din tara lor de origine, din cauza mai multor motive. O prima ratiune a fost idea de a gasi o alta casa, o alta tara, care sa-i primeasca, sa le asigure demnitatea umana si oportunitatea unei noi perspective socio-culturale”. În acest sens Cardinalul a focalizat mesajul si continutul predicii sale pe importanta solidaritatii umane si a fraternitatii în credinta. “Fiecarei persoane trebuie sa i se asigure dreptul la demnitate si sa aiba posibilitatea dezvoltarii si promovarii ei prin pedagogia principiului evanghelic al iubirii si al stimei. Din acest motiv omul este o resursa de mare pret care trebuie recunoscuta si integrata”. În concluzie, mesajul Cardinalului a ilustrat importanta si contributia semnificativa pe care comunitatile emigrante o au în cadrul diecezei de Roma. Dupa terminarea Sfintei Liturghii s-a continuat, în piata “San Giovanni in Laterano”, cu un frumos spectacol organizat în cinstea evenimentului.
Comunitatile românesti greco-catolice si romano-catolice s-au manifestat în diversitatea si caracteristica proprie printr-o expozitie cu diferite obiecte si vesminte tradizionale românesti, care, în mod autentic au suscitat fascinatie, o impresie pozitiva si aprecieri ale multor participanti la eveniment.