„Decembrie rasuna din nou sfânt, aducând în sufletele tuturor armonia celesta a colindelor si vestea buna a nasterii Mântuitorului. Colindatori veniti de pretutindeni, dar si din urbea de pe malul Crisului Repede, stiu deja ca a devenit traditie ca Manastirea Franciscana „Maica Domnului” sa-si deschida portile spre a-i primi. Seara zilei de 15 decembrie 2013 s-a dovedit a fi un regal de bucurie pentru toti cei prezenti.
În cadrul unui frumos turneu prin Ardeal, colindatorii Coralei „Armonia” din Baia Mare au intrat în biserica si în sufletele noastre cu rugamintea „Deschide usa crestine…”, si usile s-au deschis si pentru ei. Au urmat colinde românesti daruite din inima si cu profesionalism de catre membrii coralei. Concertul s-a încheiat cu traditionalul colind românesc „Cântec de Craciun”, ce parca, anticipa tocmai evenimentul care avea sa se întâmple: „E sarbatoare si e joc / În casa ta acum / Dar sunt bordeie fara foc / Si mâine-i Mos Craciun”, vesteau colindatorii…
Anul acesta pentru câteva familii nevoiase din parohia noastra si nu numai, Craciunul nu va mai veni „fara foc”. Se datoreaza acest lucru initiativei parintelui paroh Mihai Vatamanelu care, împreuna cu Tertiarii franciscani, a initiat un proiect pentru sustinerea acestor familii. Concertul care a continuat , s-a dovedit parte a acestui proiect. De aceasta data colindatori au fost orchestra si corul Departamentului de Muzica al Universitatii din Oradea. Tânarul dirijor Tudor Cipeiu a ales cu grija o suita de cântece de Craciun cunoscute si îndragite din repertoriul international care au avut darul de a încânta auditoriul. Amintim printre altele: Joy to the World, Jingle bells, Silent night, Leganelul lui Isus ( Valentin Teodorian), La Vitleem colo-n jos ( N. Lungu).
Impresionante au fost Menuetele pentru vioara de J. S. Bach interpretate în duet de dascal si învatacel, respectiv Andrada Ciupeiu, în calitate de profesor si Maria Torro Lopez, în calitate de eleva, dar care nu întâmplator a venit sa ne încânte cu talentul sau, ea fiind fiica unei familii misionare din Spania si membra a unei asociatii din parohie.
Piesa care a tulburat sufletele ascultatorilor, „Colinda noastra pentru toti”, a fost în prima auditie absoluta – dupa cum ne-a marturisit compozitorul, d-nul Tudor Ciupeiu. Scrisa pentru cor mixt, coarde si clopote si inspirata de voci serafice de copii, a produs vibratii puternice în fiinta noastra prin gravitate, intensitate si profunzime.
La finalul concertului voluntarii OFS au primit în cutiile de Craciun donatiile celor participanti, urmând ca aceste donatii sa fie distribuite familiilor nevoiase. Salutam gestul plin de sensibilitate facut de studentii Facultatii de muzica si le multumim deoarece au dovedit ca acolo unde Isus se naste si în suflete bucuria este mai mare.
Pentru ca luna decembrie nu s-a încheiat, Manastirea Franciscana ramâne cu portile deschise colindatorilor. Astfel:
– Duminica 22 decembrie 2013 de la ora 1800 va avea loc Concertul de colinde sustinut de Corul de adulti al Manastirii dirijat de d-na prof. Maria-Irinel Bajenaru urmat de un recital extraordinar de Colinde al tinerilor talentati veniti de la Londra, Andra-Maria Brisc si Florin-Constantin Pascu.
– În seara de Craciun, respectiv în 25 decembrie, de la ora 1800 , Grupul de copii „Dominic Savio” ne va darui din inima curata de copii spectacolul „Ziurel de ziua”, pregatit de ei împreuna cu parintele Cristian Tiba si sr. Felicia Unguru;
– Allegria înseamna bucurie, deci, cu bucurie ne vor vesti nasterea Mântuitorului, Grupul Tineretului Franciscan „Allegria”, în 26 decembrie de la ora 1800 coordonati de George Damian, pr. Ionut Ichim si sr. Letitia Licurici.

Va asteptam cu drag!