„Dupa o lunga boala, a trecut la cele vesnice cardinalul emerit Józef Glemp în vârsta de 83 ani. Între anii 1981 si 2004 a fost presedintele Conferintei Episcopilor din Polonia, între 1981 si 2009 a fost primat al Poloniei, iar din anul 2006, arhiepiscop emerit al Arhidiecezei de Varsovia. Cardinalul Józef Glemp a murit miercuri, 23 ianuarie 2013, la ora 21.30, în spitalul din cartierul Wilanów, unde a fost internat cu câteva luni în urma.
Józef Glemp s-a nascut pe 18 decembrie 1929 în Inowroclaw în regiunea Kujawy. La momentul izbucnirii Celui de-al Doilea Razboi Mondial, terminase deja al patrulea an din educatia sa, în scoala primara din Koscielec Kujawski, iar în timpul ocupatiei germane, împreuna cu fratii sai mai tineri, a fost trimis la munca fortata la o ferma germana. Dupa eliberare, în luna martie 1945, a început studiile la scoala de stat "Jan Kasprowicz" în Inowroclaw. Sub îndrumarea profesorilor, a dezvoltat o pasiune pentru limbile vechi, în special limba latina, care va deveni mai târziu obiectul si instrumentul activitatii sale academice. La 25 mai 1950 a primit diploma de bacalaureat care i-a permis sa se înscrie la o facultate fara sustinerea examenelor de admitere. S-a înscris la Facultatea de Filologie Slavona din cadrul Universitatii din Varsovia, apoi s-a transferat la Universitatea "Mikolaj Kopernik", din Torun, cu dorinta de a se transfera apoi la Seminarul primatial din Gniezno. La data de 25 mai 1956 a fost hirotonit preot în bazilica primatiala din Gniezno. Datorita detentiei în care se afla cardinalul Stefan Wyszynski si a lipsei episcopului Lucjan Bernacki, actul hirotonirii a fost celebrat de Franciszek Jedwabski, episcop auxiliar din Poznan.
În 1958, autoritatile ecleziastice l-au trimis la Roma pentru studii de specialitate în domeniul dreptului civil si canonic la Universitatea Pontificala Laterana din Roma, studii pe care le-a finalizat în anul 1962. Teza sa de doctorat a fost intitulata De evolutione conceptus fictionis iuris. În luna martie a anului 1979 a fost numit episcop al Diecezei de Warmia, iar în aprilie a fost consacrat de catre primatul polonez Stefan Wyszynski, iar de la 7 iulie 1981 a fost numit arhiepiscop de Varsovia si Gniezno si primat al Poloniei.
La 2 februarie 1983 a primit demnitatea de cardinal, prezbiter al Sfintei Biserici Romane cu titlul bisericii "Preasfânta Fecioara Maria" din Trastevere.
A condus Biserica din Polonia, nu numai în timpul revoltelor interne în perioada comunista, ci, de asemenea, în timpul schimbarilor politice din anul 1989 si în perioada de integrare cu Uniunea Europeana.
Dupa schimbarile din anul 1989, s-a îngrijit de prezenta religiei în viata publica – predarea religiei în scoli – si a determinat guvernul sa semneze concordatul cu Sfântul Scaun în anul 1993. Marele merit îi revine pentru adoptarea în anul 1989 a legii privind relatiile statului cu Biserica, lege ocrotita de Constitutia statului polonez.
În anul 2007, s-a retras la pensie, cu toate acestea, prin decizia papei Benedict al XVI-lea si-a pastrat titlul de primat pâna la împlinirea vârstei de 80 de ani, adica pâna în anul 2009, când a pierdut dreptul de a participa la conclave.
La 18 decembrie 2009 a împlinit 28 de ani de slujire ca primat al Poloniei. A fost urmat în aceasta functie de arhiepiscopul Henryk Muszynski. De atunci, titlul de primat a revenit la Gniezno – scaunul episcopal, de care este legata istoric aceasta institutie.
Ca primat al Poloniei a întreprins mai multe vizite, printre care si vizita din luna decembrie a anului 1992 din România. Cu acest prilej a vizitat Dieceza de Iasi, a participat la celebrarea hramului mic dedicat Preasfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu din Cacica si, la 10 octombrie, a sfintit piatra de temelie pentru construirea noului sediu al Asociatiei "Dom Polski" din Solonetul Nou.
Arhiepiscopul Józef Michalik, presedintele Conferintei Episcopilor din Polonia, i-a multumit "pentru stilul si maniera" primatiala, pe care a denumit-o ca fiind "ecumenica, umila si neobosita fata de dificultati si obstacole".