„„Tinerii sunt comoara cea mai de pret a familiei si a societatii. Dupa modelul în care sunt educati si mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine” (Sfântul Luigi Orione)
La 22 februarie 1857 s-a nascut Baden Powell, fondatorul miscarii Scout (cercetasia), care în momentul de fata numara aproximativ 30 de milioane de membri în întreaga lume.
Comunitatea Scoutistilor Orionini de la Centrul „Don Orione” din Oradea a anticipat comemorarea lui Baden Powel si a sarbatorit în stil cercetasesc acest eveniment în ziua de sâmbata, 18 februarie 2012. Peste 120 de copii si tineri scoutisti s-au întâlnit în sala de sport a Liceului Don Orione unde si-au desfasurat activitatile. Echipele din Reparto (copii cu vârsta cuprinsa între 12-15 ani) si tinerii de la Noviciat (15-17 ani) si Clan-Foc (peste 18 ani), împreuna cu coordonatorii, au exersat elemente de prim ajutor, orientare, constructii, comunicatii si animatie, în functie de interesul si îndemânarea fiecaruia. Dupa ce s-au desfasurat atelierele specifice fiecarui grup, Lupisorii si Mamarutele (copii cu vârsta cuprinsa între 6-12 ani) s-au alaturat cercetasilor veterani si, organizati în 5 echipe, au participat la mai multe jocuri competitive si si-au exprimat talentele muzicale si artistice, toate acestea sub semnul entuziasmului si bucuriei pe care doar copiii le pot transmite celorlalti.
Momentul culminant al evenimentului a fost cel al „Promisiunii”, prin care cei ce doresc sa îmbratiseze idealurile si stilul de viata propuse de Baden Powell îsi asuma un angajament printr-o promisiune solemna în fata celorlalti, devenind astfel membri deplini ai fratiei Scout. Cu ocazia sarbatoririi Zilei Cercetasiei opt copii si tineri au promis sa îsi faca „datoria fata de Dumnezeu si tara, sa-i ajute pe ceilalti în orice împrejurare si sa respecte Legile Scout”. În final si vechii membri ai Comunitatii Scoutistilor Orionini si-au reînnoit promisiunea si angajamentele de cercetasi.
Idealul Scout transmis de Baden Powel este acela de a face din tânara generatie oameni de caracter, sanatosi, cu credinta în Dumnezeu, carora le pasa de semenii lor si lucreaza împreuna pentru a face aceasta lume putin mai buna decât au gasit-o.