„Duminica, 11 decembrie 2011, a avut loc un eveniment cu totul deosebit pentru comunitatea de români din Cuneo. Pentru prima data s-a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolica în limba româna si italiana de catre pr. Anton Cioba, care este prezent la Cuneo pentru câteva luni, împreuna cu pr. Vasile Nistor, aflat si el la Cuneo în aceasta perioada.
Solemnul eveniment a avut loc în Biserica Seminarului din Cuneo, raspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de catre Corul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, care a tinut apoi un concert de colinde românesti.
Credinciosii prezenti, în numar de peste 90 de persoane – români si italieni – unii veniti de la sute de kilometri distanta, au marturisit ca au ramas impresionati de momentele de rugaciune, cât si de concertul de colinde. Unii dintre ei au participat pentru prima data la o Sfânta Liturghie catolica orientala, diferita de cea romana. De aceea, pr. Vasile Nistor le-a explicat în câteva cuvinte semnificatia celebrarii liturgice bizantine.
Evanghelia pe care am ascultat-o (din duminica a 28 dupa Rusalii – Lc. 14, 16-24) este o invitatie la banchetul euharistic la care Mântuitorul ne cheama pe fiecare dintre noi – vazut ca o cale spre Banchetul ceresc din Împaratia lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi putem sa fim printre cei care – prinsi de grijile lumesti – nu au timp pentru Domnul si nu onoreaza invitatia, sau putem sa ne bucuram împreuna cu ceilalti de prezenta Domnului în viata noastra.
Dupa Sfânta Liturghie si concertul de colinde a urmat un moment de comuniune fraterna în sala de mese a Seminarului, unde toti cei prezenti s-au bucurat de bucatele românesti pregatite cu maiestrie de unele credincioase din comunitate.
A fost prezent si episcopul locului, E.S. Mons. Giuseppe Cavallotto care a multumit seminaristilor români pentru vizita facuta si a salutat pe toti credinciosii prezenti. A fost prezent, de asemenea, don Beppe Panero, rector al Seminarului inter-diecezan de la Fossano precum si don Mauro Biodo, rectorul Seminarului din Cuneo.
Aflati la Cuneo de vineri seara, seminaristii români de la „Pio Romeno” au facut o vizita a orasului sâmbata dimineata, participând sâmbata seara la Sfânta Liturghie în Catedrala din Cuneo, unde au cântat anumite momente din Liturghie, fiind apreciati de credinciosii italieni precum si de parohul catedralei, don Roberto Gallo.
Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au facut posibil acest eveniment: don Beppe Costamagna – responsabil Migrantes Cuneo, don Roberto Gallo, P.S. Claudiu Pop – rector al Colegiului „Pio Romeno” din Roma, corului Colegiului – condus de maestrul Andrei Roman, precum si celor care s-au ocupat cu suflet de organizare.