„Sesiunea stiintifica internationala „60 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica: 1 decembrie 1948 – 1 decembrie 2008” a fost organizata de catre Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, în zilele de 27-29 noiembrie 2008, sub patronajul P.S. Florentin Crihalmeanu.
Deschiderea festiva a avut loc în Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai si au sustinut alocutiuni: prof. Andrei Marga – rectorul universitatii, P.S. Virgil Bercea – decanul facultatii, P.S. Florentin Crihalmeanu – episcop de Cluj-Gherla, prof. Christoph Suttner de la Universitatea din Viena, Dieter Brandes – directorul Healing of Memories, prof. Nicolae Gudea, director de departament.
Lucrarile au continuat la sediul Facultatii de Teologie pe trei sectiuni: „Documente vii – marturiile unor contemporani”, „Bisericile Greco-Catolice din spatiul sovietic, 1945-1948” si „Biserica Româna Unita în fata amenintarilor cu unificarea religioasa, 1945-1948”. Au conferentiat profesori de la diverse Universitati din Austria, Ungaria, Slovacia si Ucraina. Toate aceste conferinte vor fi publicate într-un volum.

Mai jos prezentam interventia P.S. Virgil Bercea:
„Fratilor, Ceasul plinirii vremii este acesta, când Dumnezeu Atotputernicul rosteste, prin poporul sau credincios dreptatea Sa însetata de veacuri”.
Este prima fraza din discursul rostit de Cardinalul Iuliu Hosu la Alba Iulia în 1918. Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire si 60 de ani de la desfiintarea Bisericii Unite. Cuvintele Cardinalului Hosu sunt potrivite, am putea spune, pentru ambele evenimente traite de poporul român în doua momente istorice opuse, antitetice. Daca la Alba Iulia în 1918 cuvintele acestea aveau greutate de arhanghel venite dupa lupte pentru emanciparea poporului si a natiunii române; la 1948 aceste cuvinte aveau simbol de robie babilonica. Cei care fusesera promotorii Unirii de la Alba Iulia devenisera dusmanii poporului, cei care au iluminat prin scoli poporul erau trimisi în temnite întunecate si în gulaguri în numele poporului. Este greu de interpretat comunismul deoarece ideologic s-a apropriat, într-o oarecare maniera, de aceste cuvinte ale Cardinalului. Poporul era cel prin care Domnul vorbea în 1918, si, conform ideologiei comuniste, acelasi popor distrugea ceea ce prin veacuri s-a cladit cu truda.
Sesiunea stiintifica organizata de Facultatea de Teologie Greco-Catolica doreste sa comemoreze cei 60 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Unite. Acest gen de comemorari pun în evidenta si prezinta sacrificiul si martiriul acestei Biserici dintr-o perioada neagra a românilor. Sesiunea este un act istoric prin care nu se doreste altceva decât sa se reitereze adevarul si jertfa unei institutii: jertfa Bisericii Unite care a fost supusa unui genocid. Dictionarul Explicativ al limbii romane, editia 2002 spune ca „genocidul reprezinta exterminarea intentionata a unei comunitati nationale, etnice, rasiale sau religioase, constituind o crima împotriva umanitatii”.
„Somnul ratiunii naste monstri” (Goya). Se stie ca aceasta Institutie a fost scoasa intentionat în afara legii pentru a o face sa dispara; se stie ca s-a urmarit constant exterminarea ierarhiei, a clerului si a credinciosilor care nu si-au parasit credinta; se stie ca au murit persoane in conditii inumane. Concluzia este simpla: Desfiintarea Bisericii Unite a fost o crima împotriva umanitatii si un genocid împotriva poporului român. Istoricii au datoria sa continue cercetarile pentru a dezvalui adevarul. Noi avem obligatia sa iertam în numele Domnului si, aceeasi obligatie sfânta, sa nu uitam, pentru ca în viitor aceste tragedii sa nu se mai repete niciodata.
Felicit organizatorii acestei Sesiuni Academice si toti conferentiarii pentru probitate si acuratete în prezentarea evenimentelor. Cadrul academic nu permite festivisme sau exacerbari, ci presupune analize si introspectii pentru a întelege fenomenele în contextul vremii.
Astazi, aici în Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai putem repeta fara sa gresim cuvintele Cardinalului Iuliu Hosu: „A biruit Dreptatea. Acesta-i ceasul dreptatii lui Dumnezeu si al rasplatirii Lui, pentru suferintele veacurilor purtate de un neam, cu credinta în Dumnezeu si cu nadejdea în dreptatea Lui”.