Un grup de peste douăzeci de pelerini din Oradea, însoțiți de preotul Ștefan Madarasi, a participat la Jubileul bolnavilor și al profesioniștilor din sănătate, desfășurat în perioada 5-6 aprilie a.c. la Vatican. Medici, asistenți medicali, infirmieri, bolnavi, foști pacienți, studenți și preoți capelani din peste 90 de națiuni s-au aflat la Roma cu acest prilej. Ei au parcurs pelerinajul speranței cu Crucea jubiliară până la Bazilica „Sf. Petru” din Vatican, unde au trecut prin Poarta Sfântă. Duminică, 6 aprilie a.c., au participat la Sfânta Liturghie celebrată în Piața „Sf. Petru” din Vatican de pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare, mons. Rino Fisichella. Bucuria și emoția au fost cu atât mai mari cu cât, la finalul Sfintei Liturghii, a sosit în piață și Sanctitatea Sa Papa Francisc, ca pelerin printre pelerini… Pontiful, aflat în scaun cu rotile și purtând canulă nazală pentru administrarea de oxigen, i-a binecuvântat pe credincioși și i-a salutat spunând: „O duminică frumoasă tuturor! Vă mulțumesc mult!”. Potrivit Sălii de Presă a Sfântului Scaun, înainte de sosirea în Piața „Sf. Petru”, pontiful a trecut prin Poarta Sfântă, s-a rugat și s-a spovedit în bazilică.
Boala, o școală a iubirii
«Cu voi, dragi frați și surori bolnavi, în această perioadă a vieții mele împărtășesc multe: experiența bolii, a sentimentului de slăbiciune, a dependenței de alții în atâtea lucruri, a nevoii de sprijin. Nu este întotdeauna ușor, dar este o școală în care învățăm în fiecare zi să iubim și să ne lăsăm iubiți, fără să pretindem și fără să respingem, fără să regretăm și fără să disperăm, recunoscători lui Dumnezeu și fraților noștri pentru binele pe care îl primim, abandonați și încrezători pentru ceea ce urmează. Salonul de spital sau patul de boală pot fi locuri în care să auzim glasul Domnului care ne spune și nouă: „Iată, fac un lucru nou: chiar acum răsare, nu-l recunoașteți?” (Is 43,19). Și astfel ne reînnoim și ne întărim credința.» – a transmis Papa Francisc în omilia de la Sfânta Liturghie jubiliară, citită de arhiepiscopul Rino Fisichella, amintind și „frumoasa mărturie de seninătate în timpul bolii” a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea, care spunea că: „măsura umanității este determinată în mod esențial de raportul cu suferința” și că „o societate care nu acceptă suferința […] este o societate crudă și inumană” (Scrisoarea enciclică Spe salvi, 38). Este adevărat: confruntarea cu suferința împreună ne face mai umani, iar împărtășirea durerii este o etapă importantă în orice călătorie spre sfințenie.
În încheiere, Pontiful a invitat întreaga lume să nu-i renege pe cei fragili, „așa cum, din păcate, o anumită mentalitate face uneori astăzi”, și „să nu ostracizeze durerea” prezentă în jurul nostru: „Să facem mai degrabă din ea o ocazie de a crește împreună, de a cultiva speranța datorită iubirii pe care Dumnezeu a revărsat-o mai întâi în inimile noastre (cf. Rom 5,5) și care, dincolo de toate, este ceea ce rămâne pentru totdeauna (cf. 1Cor 13,8-10.13)”.
Pentru pelerinii din Oradea, Sfânta Liturghie din Piața San Pietro a fost un moment de har și binecuvântare care a încununat parcursul lor de speranță, credință și slujire. „Duminică, împreună cu grupul de pelerini participanți la Jubileul bolnavilor și al personalului medical, am trăit o emoție profundă, într-un loc de har, unde Cerul era parcă mai aproape, iar inimile s-au unit în rugăciune și recunoștință. Am purtat în suflet rugăciunile celor pe care îi îngrijim, durerile celor ce suferă, speranțele celor care luptă în tăcere. A fost un pelerinaj pe care l-am trăit ca pe un drum al vindecării interioare, al comuniunii, al slujirii cu iubire, al speranței pe care, tăcuți, o ducem zi de zi la patul fiecărui bolnav pe care îl întâlnim!”, spune pr. Ștefan Madarasi, care este și asistent medical.
În zilele petrecute la Roma, au vizitat mai multe obiective turistice din Cetatea Eternă, alături de arhidiaconul Leon Cosma, ghidul grupului, rememorând pașii Sfinților Apostoli la Roma, trecând prin Porțile Sfinte ale celorlalte bazilici papale din Urbe, urcând Scara Sfântă sau lăsându-se purtați în istoria milenară a Romei antice.
De asemenea, în cadrul inițiativelor desfășurate la Roma cu prilejul Jubileului bolnavilor și al personalului medical, au participat în Piazza Risorgimento din Roma la un eveniment de predare a manevrelor de resuscitare cardiopulmonară, organizat de American Heart Association. În după-amiaza zilei de 7 aprilie a.c., de Ziua Mondială a Sănătății, au avut o întâlnire cu Excelența Sa, ambasadorul George Bologan, la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta – un moment de comuniune și reflecție:
„Jubileul bolnavilor și al cadrelor medicale a fost asemeni unui imn al durerii și al speranței. Durerea, suferința și boala fac parte din misterul omului. Mulți semeni de-ai noștri sunt bolnavi din cauza urii și a invidiei. Acest moment, cu participare internațională, din calendarul Anului Speranței 2025, ne oferă tuturor prilejul să medităm asupra valorii pe care o are viața”, a afirmat ambasadorul George Bologan, o gazdă primitoare și disponibilă.
Participanții au revenit acasă purtând în inimi ecoul unei experiențe complexe, rezumat atât de bine de cuvintele de învățătură ale Papei Francisc:
Să nu ne fie teamă de fragilitate. Ea nu este un eșec, ci un loc tainic al întâlnirii cu Domnul. În iubirea Sa, chiar și un pat de spital poate deveni un altar de har. Iar fiecare dintre noi poate deveni un „înger” pentru cel de lângă noi – printr-un gest, o vorbă bună, o simplă prezență. Acolo unde se iubește cu adevărat, acolo răsare viață nouă. O vedem? (Cf. predica la Jubileul bolnavilor și al personalului medical)
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi