Un moment de adâncă trăire spirituală, dedicat meditației asupra suferinței, iubirii și jertfei lui Hristos, a fost și în acest an devoțiunea Calea Sfintei Cruci din Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai”, desfășurată în a treia duminică a Postului Mare, 23 martie a.c., sub egida „Încă mai este loc la Cruce”. Ajunsă la a treia ediție, inițiativa a adus și în acest an un public numeros din Oradea și împrejurimi, turiști din țară și credincioși ai comunei Sânmartin, care au reparcurs Patimile Mântuitorului, însoțiți de vocile artiștilor Marinela Baba, Maria Dan Paucean, Sebastian Emanuel Stan și Remus Bondar. Aceștia au interpretat pricesne dedicate Postului Mare, Maicii Domnului, Crucii Mântuitorului și suferințelor omului contemporan, îmbinând cele 14 stațiuni ale rugăciunii cu armonia pricesnelor și a cântecelor bisericești. Seara de rugăciune și pricesne a fost transmisă în direct de postul de televiziune Angelus TV.

Popasul spiritual a fost deschis de priceasna „Încă mai este loc la Cruce”, interpretată de Remus Bondar, enoriaș al locului, și a cuprins devoțiunea Calea Sfintei Cruci (Via Crucis), celebrată de pr. Ștefan Madarasi, administrator parohial, împreună cu pr. vicar judecătoresc Răzvan Iacob, din Parohia Sânmartin, pr. Vasile Pâncotan, primul paroh al locului, și pr. Alexandru Merca, din Parohia Betfia. La eveniment a participat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, alături de alți preoți din eparhie.

„Am celebrat Calea Sfintei Cruci în această seară cu emoție – a spus ierarhul. Le mulțumesc artiștilor că ne-au dăruit din prea plinul inimii lor, căci prin cântecul lor ne-am rugat cu adevărat de două ori (Cf. Sf. Augustin).”

În Duminica Crucii, episcopul a vorbit, de asemenea, despre însemnătatea acestui drum pe care creștinii sunt invitați să-l parcurgă ca pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, având-o ca model pe Sfânta Fecioară Maria:

„Suntem la mijlocul Postului Mare și am încercat în această seară să-L însoțim pe Domnul pe Drumul Crucii. De fapt, fiecare dintre noi avem un drum al nostru… Dacă știm să rămânem lângă Cruce, cu siguranță vom merge împreună cu cei de lângă noi. Așa cum Maica Domnului a stat lângă Cruce și a rămas acolo, chiar dacă ea nu a povestit nimic, nu s-a tânguit, nu a spus nimic – a fost acolo, lângă Crucea lui Isus. Să nu uităm niciodată că Maica Domnului este întotdeauna lângă noi, așa cum a fost lângă Isus. Chiar dacă nu spune niciun cuvânt, chiar dacă nu o auzim tânguindu-se atunci când ne este greu, știm că ea este, ne însoțește și stă întotdeauna cu noi. Vă mulțumesc, dragilor, că astăzi ne-ați făcut să înțelegem mai profund că Maica Domnului este cu noi, că toți încercăm să ne ducem Crucea, creându-ne emoții cu totul deosebite. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă țină darul ca să puteți dărui mereu din prea plinul inimii dumneavoastră și din ceea ce ați primit de la Domnul! Aveți un mare dar, să nu uitați să-l dăruiți mereu! Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă!”.

La final, pr. Ștefan Madarasi a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru acest moment de har pe care l-au trăit împreună, pentru binecuvântarea Crucii care s-a revărsat peste cei prezenți și, într-un mod cu totul special, acestor „frumoși oameni” veniți din județul Alba-Iulia și artistului locului, Remus Bondar, care au adus binecuvântare prin cântec, credincioșilor care s-au rugat la picioarele Crucii și preoților participanți.

Seara s-a încheiat cu priceasna „Vreau lângă Dumnezeu”, interpretată de toți artiștii împreună, gazda serii și publicul prezent în biserică.

„Vreau lângă Dumnezeu să fiu mereu,
Oricât va fi de greu necazul meu,
Oricât voi suferi, cântarea mea va fi…”

Parohia Greco-Catolică Haieu-Băile „1 Mai”