Sub semnul speranței și al Anului Sfânt 2025 s-a desfășurat la Oradea pe 4 februarie a.c., în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”, Adunarea Eparhială. La aceasta au participat alături de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul locului, preoții vicari – Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, Pr. Răzvan Iacob, vicar judecătoresc, pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții, pr. Mihai Tegzeș, vicar cu pastorația familiilor–, părinții protopopi și preoții din cele zece protopopiate ale eparhiei. Au fost de asemenea prezenți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ catolice și ai asociațiilor laicale, precum și responsabilii diverselor departamente din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Întâlnirea a început cu o rugăciune comună și s-a încheiat cu un moment comunitar. Potrivit obișnuinței, în cadrul Adunării Eparhiale anuale a fost marcat și Jubileul de argint al preoților care împlinesc în acest an 25 de ani de slujire preoțească. Au primit crucea pectorală, diploma jubiliară și binecuvântarea păstorului locului pr. Florin Selegean și pr. Florian Gui.

În deschidere, elevii Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, dirijați de doamna prof. Nicoleta Țâmpu, au interpretat două cântece religioase. Ei sunt „speranța cu adevărat”, a spus PSS Virgil Bercea, vorbind la Adunare Eparhială din acest an despre Jubileul 2025. „Speranța nu înșală”, cum este și titlul Bulei de indicțiune „Spes non confundit” a acestui An Sfânt – un an de sărbătoare și bucurie, cum a fost încă din cele mai vechi timpuri. Primul Jubileu creștin a fost instituit în 1300, de Papa Bonifaciu al VIII-lea, iar pelerinajul la Roma, la mormintele apostolilor Petru și Pavel, au dat Anului Sfânt o nouă dimensiune și un nou sens: „Isus Cristos a venit să ne elibereze pe noi, toți cei care suntem sclavi ai păcatului. Isus a murit pentru păcatele noastre. Noi suntem iertați și răscumpărați. Nu mai suntem sclavi ai păcatelor, este Domnul cel care ne-a eliberat și putem să intrăm în odihna Tatălui”.

Odată cu inaugurarea acestui An Sfânt, pe 24 decembrie a.c., la Roma a fost deschisă în mod simbolic Poarta Sfântă: „trecerea Porții Sfinte simbolizează intrarea într-o nouă viață de Har, prin renunțarea la păcat și apropierea noastră de milostivirea Domnului. Trecând prin Poarta Sfântă – a spus PS Virgil –, obținem indulgența plenară, un dar special al Bisericii, primit pe parcursul Anului Sfânt, obținându-se astfel iertarea consecințelor temporale ale păcatelor mărturisite”. Păstorul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a reiterat condițiile obținerii acestei indulgențe și a îndemnat să trăim acest An Sfânt cu „încercarea de trăi liberi de orice atașament față de păcat”.

În acest An Sfânt care se va încheia pe 6 ianuarie 2026, au fost deschise la Roma Porților Sfinte ale bazilicilor „San Pietro”, „San Giovanni in Laterano”, „Santa Maria Maggiore”, „San Paolo Fuori le Mura” și a închisorii Rebibbia. „Acest an este un timp al speranței – asigură PS Virgil. Într-o lume marcată de zgomotul armelor, de moarte, de distrugere, de ură față de aproapele, de rata tot mai scăzută a natalității, mai ales în Europa noastră, Papa Francisc încearcă împreună cu toată Biserica să spună balsamul speranței pe rănile umanității asuprite de brutalitatea violenței și a sărăciei din lume. Speranța ne ajută să mergem înainte!” – a reiterat episcopul din Bula „Spes non confundit”, îndemnând preoții și credincioșii să aibă o atenția deosebită față de bolnavi, bătrâni, prizonieri, migranți, și în mod deosebit față de tineri: „cu toții trebuie să devenim, in primis, pelerini ai speranței și să citim «semnele timpurilor»!”.  

O atenție deosebită a fost acordată Pelerinajului Eparhial la Roma, care va avea loc în perioada 22-28 iunie a.c., la care Preasfințitul Virgil invită să participe împreună seminariștii, preoții credincioșii și laicii, pentru a întări comuniunea de credință la mormintele Sfinților Apostoli. O ocazie unică, în cadrul căreia se va participa la Jubileul seminariștilor, al episcopilor și cel al preoților. Alături de acesta, în perioada 27 iulie – 4 august 2025, va avea loc Jubileul Tinerilor din Eparhia Greco-Catolică de Oradea la Roma. De asemenea, episcopul a amintit că în acest An al Domnului 2025, când creștinii vor sărbători Paștele la aceeași dată (pe 20 aprilie 2025) și se împlinesc 1700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic de la Niceea.

„Să ne rugăm pentru pacea în lume, să ne rugăm pentru ca temerile legate de viitor să nu mai fie atât de mari, să fie amnistiați deținuții, să se caute căi de integrare în comunitate a migranților, să se respecte drepturilor omului, să fie abolită pedeapsa cu moartea în toată lumea (…) să fie susținută viața, îngrijiți bătrânii și în același timp să fie redată speranța tinerilor pe care, să ne întrebăm fiecare dacă suntem capabili să nu îi dezamăgim? Acestora, să le oferim alternative adicției și singurătății care marchează noile generații, să încercăm să le redăm un sens prin ceea ce înseamnă frumusețea și rostul vieții. (…)De altfel, dragilor, Poartă Sfântă pentru acest an poate să devină inima fiecăruia dintre dumneavoastră, dacă reușește cu adevărat să facă aceste gesturi – o spovadă bună, participare la Sfânta Liturghie, rugăciune la intențiile Sfântului Părinte – fiecare poate să treacă prin poarta Sfântă a inimii Sale, plini de speranță în Domnul!”.

Protocolul cu privirea la tratarea disciplinei de religie romano-catolică și greco-catolică în școli în învățământul școlar de stat și particular care s-a scris la Oradea anul trecut, seminarul SECAM-CCEE despre sinodalitate în Africa și Europa de la Nairobi, Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea, Deschiderea Casei Memoriale Iosif Vulcan la Holod, sunt doar câteva dintre activitățile unei bogate activități pastorale desfășurate în 2024, care au fost amintite pe ordinea de zi.

În acest an, alături de Jubileul speranței, se marchează la nivel național Anul Cardinal Iuliu Hossu, iar la nivelul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea 150 de ani de la nașterea Fericitului Valeriu Traian Frențiu, 100 de ani de la deschiderea primului Conservator de Artă Sacră la Oradea de către compozitorul greco-catolic Francisc Hubic, precum și un secol de la apariția revistei eparhiale „Vestitorul” (1925). Vor fi de asemenea diverse inițiative în parohii prilejuite de aceste evenimente și de comemorarea personalităților locale.

Adunarea Eparhială a fost totodată prilejul de a împărtăși activitățile realizate în anul precedent la nivelul celor zece protopopiate ale Eparhiei de Oradea (Oradea, Beiuș, Holod, Marghita, Ier, Șimleu, Zalău, Supur, Tășnad, Carei) și prezentarea celor viitoare. O filă nouă, a speranței, în care s-a evidențiat prin intervențiile părinților protopopi nevoia unei „pastorații de prezență”, a frățietății între preoții și calitatea unei „pastorații integrale și integrate”. „Voi sunteți Lumina lumii! (Mt 5, 14) – cu această certitudine să aducem mărturie asupra identității noastre, ferindu-ne de indiferență și neangajare”, s-a mai subliniat la întâlnire.

Au luat de asemenea cuvântul: Pr. Antoniu Chifor, vorbind despre activitatea Vicariatului pentru preoții, Pr. Răzvan Iacob despre activitatea Tribunalului Eparhial, prof. Bianca Fernea, director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Pr. Francisc Lăcătuș, director al Centrului „Don Orione” Oradea, lect. univ. Ionuț Popescu, director al Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, doamna Ramona Dragoș din partea Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, doamna Laura Ologu, despre activitățile asociațiilor eparhiale, pr. Vicar Mihai Tegzeș despre pastorația adulților și a familiilor, doamna Mihaela Caba-Madarasi despre activitatea Biroului de Presă EGCO, Pr. Olimpiu Todorean, președintele asociației Caritas Eparhial Oradea, și Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, despre administrarea bunurilor, bugetul de venituri și cheltuieli pe 2024 și prognoza pentru 2025.

Pe parcursul întâlnirii s-a subliniat importanța de a participa la cursurile formative pentru cler propuse de Secretariatul de Stat pentru Culte și la cele de pregătire a logodnicilor pentru căsătorie pe care fiecare preot trebuie să le țină. S-a evidențiat ideea de a fi organizate pelerinaje ale parohiilor sau protopopiatelor la Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea care este de asemenea biserică jubiliară pe parcursul acestui an, încurajându-se de asemenea implicarea personală a preotului – un model pentru comunitate – în grija față de săraci, la Centrul Social „Maria Rosa” al Caritas Eparhial Oradea.

De asemenea, suntem cu toții chemați să ne rugăm pentru vocațiile la viața consacrată și la preoție, încurajând și susținând tinerii să răspundă chemării la preoție. Prin prezența  numeroaselor asociații laicale care activează în Eparhia Greco-Catolică de Oradea s-a evidențiat importanța de a susține în continuare implicarea celor care activează, încurajându-i pe toți să fie mădulare vii în viața Bisericii.

La final, toți cei prezenți au primit binecuvântarea păstorului locului, care a mulțumit tuturor pentru prezență și a asigurat că „speranța nu ne înșală, căci dacă Dumnezeu este cu noi, cine poate să fie împotriva noastră (Cf. Rm 8, 31)”, avându-o ocrotitoare în fiecare zi pe Maica Domnului!

Adunarea Eparhială s-a încheiat cu o agapă în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Biroul de Presă EGCO