De 25 de ani, pelerini de la Bădăcin la Sighet, pelerini ai Domnului prin lumea largă, pelerini ai speranței pentru a găsi motivația rezistenței celor care pentru Biserică și credință, pentru țară și neam, pentru adevăr și dreptate s-au jertfit precum Cristos păstrând nealterată demnitatea și libertatea noastră a celor de astăzi: a fost gândul Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, adresat celor peste 60 de tineri care au participat la pelerinajul de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației (22 august-1 septembrie 2024). Inițiativa, ajunsă la a XXV-a ediție a avut ca motto: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri…și urmați-le credința” (cf. Evrei 13, 7) și s-a bucurat în acest an de participarea mai multor mici pelerini aflați la prima experiență de acest gen, cu vârste cuprinse între 9 și 79 de ani.

Pelerinii au fost însoțiți de preoții pr. Florian Gui din parohia Bocșa – Sălaj și pr. Mihai Fechetă de la Mănăstirea Fericiților Episcopi Români Martiri de la Stâna de Vale, cei care în urmă cu un sfert de secol au propus acest itinerariu în memoria episcopilor uniţi decedaţi în închisoarea de la Sighet și evocarea unor personalități precum Iuliu Maniu, Simion Bărnuțiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Alimpiu Barbolovici, ale căror meleaguri natale sunt porți spre neuitare. Nu în ultimul rând, pelerinajul pe jos de la Șimleu Silvaniei la Sighet a fost o provocare pentru tineri, mulți dintre ei trăind prin acesta o experiență marcantă a vieții spirituale și de zi cu zi.

Alături de pelerini s-au aflat și în acest an preoții: pr. Constantin Mureșan de la parohia Bulgari și parohia Cehu Silvaniei, pr. Orest Nechita din parohia Bobota, pr. Mihai Gligor de la Săpânța, pr. Cristian Langa de la Cluj și pr. Ioan Aciu din Oradea, însoțind pelerinii veniți din: Oradea, Zalău, Șimleu Silvaniei, Iaz, Plopiș, Bocșa, Bobota, Horoatu Crasnei, Bădăcin, Sighetu Marmației, Târgu Mureș și Timișoara. La  această ediție au participat și doi copii din Siret Suceava.

Pe parcursul celor 165 km de mers pe jos, copiii și tinerii au învățat să se roage împreună, să participe la Sfânta Liturghie și la Sfintele Taine, să renunțe la dorințele și la confortul personal cu scopul de a încerca zilnic să descopere diferitele dimensiuni spirituale ale înaintașilor, modele de oameni fermi în credință din localități precum: Bădăcin, Bocșa, Chilioara, Bulgar Cehu Silvaniei, . Trecând de asemenea prin Ulmeni, Remeți, Mireșu Mare, Lăpușel, Baia Sprie, Hărnicești, Giulești, pelerinii au ajuns la Cimitirul Săracilor din Sighet, unde au fost aruncate în timpul prigoanei comuniste trupurile celor care și-au dat viața pentru credința lor în închisoarea din centrul oraşului.

La Memorialul Durerii de la Sighet, locul unde an de an se vede intrând în dimineața zilei de 29 august un grup de tineri cu o Cruce procesională, pelerinii au participat la o Sfântă Liturghie solemnă, celebrată pe celularul fostei închisori. Aici, unul dintre cei trei supraviețuitori aflați încă în viață, domnul Nestor Man (95 de ani) le-a vorbit tinerilor despre experiența trăită aici „în dimineața zilei de 29 august 1948, când un grup de elevi și tineri erau înconjurați de milițieni cu puști în fața închisorii, fiind apoi arestați din simplul motiv că erau greco-catolici”. A fost ridicat un Parastas în memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru apărarea credinței și a demnității poporului. La Sfânta Liturghie s-au alăturat călugărițele de la Mănăstirea Greco-Catolică  a Surorilor Maicii Domnului din Sighetu-Marmației, localnici, turiști și alte familii din Bobota, Bocșa, Horoatu Crasnei și Zalău.

Cum a devenit deja o tradiție, ziua de 30 august a fost una penitențială, în cadrul căreia tinerii au avut prilejul să participe la Adorație Euharistică, să se apropie de scaunul de spovadă și să se mărturisească. Au reflectat de asemenea la viața celor șapte Fericiți Episcopi Martiri beatificați în urmă cu cinci ani pe Câmpia Libertății de la Blaj, a Fericitului Vladimir Ghika și cea a Fericitului Anton Durcovici, alături de figurile emblematice ale personalităților marcante reiterate pe traseu.

Cuvântul Evangheliei readus în viața contemporană, dar și modul în care acești înaintași au răspuns manipulării din acele vremuri prin verticalitate, curaj și statornicie în crezul lor, au fost „sămânța” sădită și la această ediție în viața tinerilor de astăzi, care se alătură celor peste 1000 de participanți la Pelerinajul de la Șimleu la Sighet pe parcursul anilor… și despre care, cei mai mulți mărturisesc că a este mai mult decât un drum oarecare, este „un pelerinaj în care și prin care Dumnezeu răspunde”.

Reînnoiți în credință, pe 1 septembrie 2024 au început cu toții noul an pastoral din calendarul bizantin, marcându-l pe cel tocmai încheiat prin așa-zisul „Revelion Bisericesc”. Un moment de încheiere a pelerinajului, animat de tineri care a fost prilej de bucurie și comuniune pentru toți participanții, întorși la casele lor purtând în suflet și în minte îndemnul „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri…și urmați-le credința” (cf. Evrei 13, 7), dar și o promisiune, pe care o va aplica fiecare în viața personală pe parcursul acestui an bisericesc.  

La final, participanții aduc mulțumire întâi de toate Domnului, ierarhilor greco-catolici ai Eparhiilor de Oradea și  Maramureș, organizatorilor, preoților însoțitori, Surorilor Congregației Maicii Domnului din Sighet, tuturor gazdelor și binefăcătorilor!

Tinerii vor putea rememora acestă experiență de neuitat accesând pagina «Toți suntem pelerini», unde au împărtășit zi de zi pașii, ruga, cântecul și speranța tradiționalului Pelerinaj pe jos de la Șimleu la Sighet, care vă așteaptă încă de pe acum să îi fiți pelerini anul viitor! 

Mihaela Caba-Madarasi
Biroul de Presă EGCO