Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a comentat joi, 23 mai 2024, în legătură cu recenta implementare a deciziei autorităților turce de a transforma Biserica Sfântului Mântuitor din Chora în moschee.

La patru ani după convertirea Bazilicii Hagia Sophia într-o moschee, simbolica Biserică Chora din Istanbul urmează același drum. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a deschis oficial biserica creștin-ortodoxă bizantină pentru cultul islamic la începutul lunii mai 2024.

Acesta este un pas înainte în diluarea rădăcinilor istorice ale prezenței creștine în țară și este o decizie regretabilă care va face mai dificilă conviețuirea religioasă. Prin această acțiune, orice inițiativă privind dialogul interreligios promovată de autoritățile țării va pierde inevitabil credibilitatea.” declară pr. Manuel Barrios Prieto, Secretarul General al COMECE.

Biserica din secolul al IV-lea este un simbol al creștinismului oriental și o memorie vie a prezenței istorice a creștinilor în țară. Templul face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO și a funcționat ca muzeu timp de decenii.

În iulie 2020, COMECE a comentat schimbarea statutului monumentului patrimoniu mondial Hagia Sophia dintr-un muzeu într-un templu musulman, considerând-o „o lovitură pentru dialogul interreligios.” Cu acea ocazie, COMECE a subliniat, de asemenea, „problema gravă” a Turciei referitoare la discursurile de ură și amenințările îndreptate împotriva minorităților naționale, etnice și religioase.

COMECE
Traducere: Mihaela Caba-Madarasi