De sărbătoarea Sf. arhidiacon Ștefan din acest an, pe 27 decembrie 2023, a avut loc sfințirea capelei din noul sediu al Mitropoliei Greco-Catolice de Debrecen, în cadrul unei Sfinte Liturghii arhierești la care au luat parte mai mulți ierarhi din Ungaria și țările învecinate. Din partea Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică a participat PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei de Oradea, care a celebrat împreună cu PF Kocsis Fülöp, arhiepiscop mitropolit de Hajdúdorog, PF Cyril Vasiľ, arhiepiepiscop de Košice (Slovacia), PSS Atanáz Orosz, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Miskolc, PSS Ábel Szocska, episcop greco-catolic de Nyíregyháza (Ungaria). La ceremonie au luat parte numeroși credincioși, preoți greco-catolici și reprezentanți ai instituțiilor locale, printre care domnul László Papp, primar al orașului Debrecen și domnul Zoltán Horváth, primarul orașului Hajdúdorog. La ceremonia de consacrare, odată cu moaștele Sf. Flor și Lavru așezate de ierarhi în masa sfântului altar, a fost prezentă aici și amintirea tuturor creştinilor persecutaţi, în special a celor care și-au dat viața pentru credință.
Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Hajdúdorog, clădirea situată la adresa 8. Petőfi tér din Debrecen a servit din 2017 drept sediu al Mitropoliei Greco-Catolice de Debrecen și al Arhiepiscopiei de Hajdúdorog. La dorința Preafericirii Sale Kocsis Fülöp, încăperea din apropierea intrării – sufrageria sediului, a fost transformată într-o capelă. Aici se oficia rugăciunea de dimineață, iar de când a început renovarea catedralei principale din Piața Attila, în această mică biserică se celebrează în fiecare dimineață și seară Sfânta Liturghie greco-catolică.
Între timp, locul a fost îmbogățit cu pictură și mozaic bizantin, începute de un artist de origine albaneză, Josif Drobonik (1952-2020), pictor și iconograf, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani. Întors la Casa Tatălui ceresc în 2020, când a fost finalizată pictura altarului, fiica Mirlinda Drobonik și mama ei i-au încheiat munca. PF Kocsis Fülöp, s-a angajat să picteze textele pe icoane:
„Icoana este limba Biserici (…) Icoana nu înfățișează și nu decorează, nu este concepută pentru aceasta. Prin modul în care este pictat un sfânt sau o sfântă, cum este înfățișată o scenă din istoria mântuirii sau din Sfintele Scripturi, icoana transmite învățătura Bisericii. Aceasta are reguli foarte stricte pe care pictorul de icoane trebuie să le respecte. Regulamentul iconografic spune că icoana este completatăatunci când apar pe ea textul și numele. Este o tradiție străveche ca episcopul să facă acest lucru”, a spus mitropolitul Kocsis Fülöp. Fondurile pentru pictura capelei, lucrările pregătitoare și mobilierul au fost asigurate în primul rând dedonațiile credincioșilor și suma obținută în cadrul licitației intitulate „Protecția Bisericii. Patrimoniu construit și sprijin pentru alte investiții”.
Sfântul Ștefan, primul martir
Patronul locului este Sfântul Ștefan, care, în calitate de prim martir al Bisericii, ocrotește prima Eparhie Greco-Catolică din Ungaria. Potrivit Faptelor Apostolilor, primul înțelept ales și arhidiacon plin de Spirit Sfânt a fost și primul care a suferit martiriul (între 33-36), când a criticat cultul oficial evreiesc și a atras mânia autorităților templului. La momentul martiriului său, hainele sale erau păzite de Saul, mai târziu Sfântul Pavel. Sf. Ștefan este patronul Arhiepiscopiei de Hajdúdorog.
Sărbătorind martiriul Sf. arhidiacon Ștefan, au fost sărbătoriți toți cei care și-au dat viața pentru credință și și-au jertfit sângele pentru Isus Cristos timp de două milenii. Pe aceşti sfinţi mucenici, i-au purtat în rugăciune ierarhii, așezând în altarul Capelei sediului Motropoliei Greco-catolice de Debrecen moaştele Sfinților mucenici Flor și Lavru, frați martiri pentru Cristos în secolul al II-lea, în Iliria.
În cuvântul de învățătură adresat, PSS Atanáz Orosz, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Miskolc, a vorbit despre martiriul Sfântului Ștefan și legătura acestuia cu sfințirea noii capele, în a treia zi de Crăciun a anului 2023:
„De sărbătoarea Sfântului Ștefan, de obicei hirotonim un diacon, deoarece numele și rolul primului diacon Ștefan sunt menționate de mai multe ori în textul hirotoniei întru diaconat. Este puțin mai greu de explicat că sfințim o biserică de sărbătoarea lui. La urma urmei, după cum am auzit, martorii Coroanei l-au acuzat că a vorbit în mod constant împotriva lăcașului sfânt. Și adevărul este că în discursul său de apărare, Sf. Ștefan a arătat clar că Dumnezeu nu poate fi închis doar între ziduri. (…) El a reprezentat cu voce tare convingerea ucenicilor lui Isus, biserica primară, că Dumnezeu este prezent pretutindeni și că cel care l-a trimis pe singurul său Fiu pentru mântuirea noastră a sfințit lumea. Dumnezeu nu trebuie să fie închis între ziduri, ci peste tot trebuie să respectăm prezența și puterea Sa atotputernică. Isus Cristos, singurul fiu născut al lui Dumnezeu de Crăciun, mijlocind între Dumnezeu și om din momentul întrupării Sale, a luat chipul ființei umane, dar cu divinitatea sa a sfințit lumea în care a venit. El însuși a devenit templu, sanctuar, El însuși a devenit mijlocitor înaintea Lui Dumnezeu, a fost mielul de jertfă și este marele preot care aduce jertfa cea mai sfântă. (…) Vestea bună a Nașterii Domnului se leagă astfel de cuvintele apostolatului și martirului Sfântul Ștefan, primul diacon care este prăznuit astăzi. Și știm că nu sunt tauri, capre sau viței, al căror sânge sunt puse acum pus pe altar, ci altarul îl reprezintă însuși pe Domnul nostru Isus Cristos. Altarul este și mormântul Său sfânt, pe care, ca un miel blând, mielul lui Dumnezeu își poartă suferința, jertfa Lui răscumpărătoare și jertfa Lui de mare preot înaintea Tatălui. Așa sărbătorim sfințirea acestei capele împreună cu Sf. diacon Ștefan. Împreună cu Isus Cristos, acest loc să dea lumină celor care intră aici sau celor care locuiesc mai departe. Și nu numai lumină, ci perspectivă, speranță. Cei care văd splendoarea Împărăției Lui Dumnezeu la altarul din naosul acestei biserici, care văd sfinții și reprezentările Împărăției lui Dumnezeu pe pereții pictați ai bisericii, ar putea privi în sus împreună cu Sfântul Ștefan. Văd cerul liber. Văd slava Lui Dumnezeu și a lui Isus Cristos la dreapta Tatălui. Așa rămâne în fața ochilor noștri Isus, mântuitorul care a venit la noi de Crăciun. Îl vedem de-a dreapta Tatălui și-L vedem la altar, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit! Amin. Cristos S-a născut!”.
La finalul ceremoniei, mitropolitul Fülöp Kocsis și vicarul general al Arhiepiscopiei de Hajdúdorog, pr. István Seszták, au mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această lucrare și s-au rugat pentru finalizarea acestei capele a Mitropoliei Greco-Catolice și pentru ca orașul Debrecen să fie îmbogățit cu un alt loc minunat în care credincioșii se pot ruga împreună.
Biroul de Presă EGCO – Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI
Mihaela Caba-Madarasi