În perioada 25-27 septembrie 2023, se desfășoară în capitala României întâlnirea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România, găzduită de Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Sesiunile de lucru ale întâlnirii au loc la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni, din apropierea capitalei. Cu această ocazie și în zilele ce vor urma, curtea Catedralei Greco-Catolice din capitală găzduiește o expoziție comemorativă a Muzeului Ororilor Comunismului, la 75 de ani de la decretul abuziv de scoatere în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Luni, 25 septembrie a.c., de la ora 18.00, a fost celebrată în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București Sfânta Liturghie arhierească de deschidere a Conferinței Episcopilor din România, de PSS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, împreună cu toți episcopii catolici din țara noastră. Sfânta Liturghie a fost transmisă de postul catolic de televiziune Angelus TV.

În predica sa, păstorul Eparhiei de București, a vorbit despre harul Lui Dumnezeu, care nu se măsoară în cifre, mântuirea neavând de a face cu contabilitatea: „Maniera de a vorbi a lui Isus și lucrurile pe care El ni le împărtășește ne spun că viața este mult mai mult decât procedurile care vizează confortul și supraviețuirea. Nu putem uita că în viața sa publică, după treizeci de ani de discreție și ascultare, Isus a vorbit destul de puțin despre Lege. A proclamat, în schimb, această Împărăție a Cerurilor, afirmând că omul credincios nu doar respectă norme pentru o investiție sigură – mântuirea! –, ci se străduiește să trăiască iubirea lui Dumnezeu. Prin urmare, harul nu este o cifră a abilităților noastre, ci bucuria că Dumnezeu găsește în noi ecoul dragostei sale. De aceea, Dumnezeu când dorește să-și facă de lucru cu noi pare să ne desprindă de orice formă de certitudine lumească. Tocmai pentru ca să strălucească în noi lumina ajutorului său. Aici este calea apostolilor, aici suntem invitați și noi ca păstori ai turmei încredințate să ne rescriem prioritățile. Ne păstrează temerile, preocupările, ne invită să ne asumăm eșecurile pentru ca apoi să ne surprindă și să nu uităm niciodată că binele „nostru” este harul dragostei și al prezenței sale”, a spus PS Mihai.

Miercuri, 27 septembrie 2023, la Academia Română, vor fi evocați cei șapte fericiți episcopi martiri greco-catolici, beatificați în 2019, la Blaj, de către Sfântul Părinte Papa Francisc. Evenimentul „Credința noastră, viața noastră” – de evocare a celor șapte episcopi uniți, mărturisitori ai credinței și oameni de caracter – se va desfășura cu intrare liberă, de la ora 10.30, în aula Academiei Române (Calea Victoriei 125, București).

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Sursă text și foto: Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București