„În Troparul la praznicul Nașterii Domnului este descrisă întreaga dogmatică a sărbătorii de astăzi, indicându-ne exact scopul pentru care Născătoarea de Dumnezeu s-a născut: «Nașterea Ta, Născătoare de Dumnezeu, bucurie a vestit la toată lumea, că din Tine a răsărit Soarele dreptății, Cristos Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul, a dat binecuvântarea și omorând moartea, ne-a dăruit nouă, viața cea veșnică»” – a spus Preasfințitul Virgil Bercea, păstorul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 8 septembrie 2023, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.

În cuvântul de învățătură, PS Virgil a subliniat că Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prima sărbătoare din calendarul liturgic bizantin, a vestit bucurie la toată lumea, căci din Preacurata Fecioară Maria a răsărit Soarele dreptății, Cristos Dumnezeu nostru:

Cu ce scop? Ca să dezlege blestemul și să dea binecuvântarea, să omoare moartea și să ne dăruiască nouă viața Veșnică. Scopul Nașterii Maicii Domnului este ca prin ea să vină Mântuitorul, Cel care ne dobândește mântuirea, mântuirea lumii, mântuirea noastră. Vedem cât este de importantă Maica Domnului în istoria mântuirii și înțelegem că prin ea se naște Mântuitorul, care este centrul credinței noastre. Isus Cristos este Domnul, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, în fața căruia – scria Sf. Pavel în lectura din Apostolul zilei – ca «tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt. Și să mărturisească toată limba că Domn este Isus Cristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl.» (Fil 2,5-11).  Este foarte important să fim atenți și să înțelegem!”.

La final, PS Virgil a împărtășit emoțiile trăite în urmă cu 29 de ani, pe 8 septembrie 1994, când de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului era sfințit episcop:
Au trecut 29 de ani, pentru toate îi mulțumesc, în fiecare zi, Domnului și Maicii Sfinte. Toate le ofer Lui Dumnezeu pentru că noi toți suntem în mâinile Domnului!

Păstorul Eparhiei de Oradea a ales să marcheze acest moment aniversar în mijlocul credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie de dimineață din Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, pentru a sărbători împreună Nașterea Maicii Domnului – „sărbătoare importantă în istoria Mântuirii pentru că prin Sfânta Fecioară Maria vine Cristos, Domnul nostru”.

Încredințăm astăzi Sfintei Fecioare Maria și Bunului Dumnezeu, păstorirea binecuvântată a păstorului Eparhiei de Oradea:

Întru mulți ani, Preasfințite Părinte Episcop Virgil Bercea!

***

PS Virgil BERCEA s-a născut la data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, Mureş. În timpul perioadei universitare de la Cluj în domeniul Agronomiei, a studiat clandestin teologia, fiind apoi sfinţit preot, tot clandestin, la 9 decembrie 1982, de către IPS Alexandru Todea.

În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în Teologie Dogmatică la Universitatea Urbaniana din Roma. A fost consacrat episcop la 8 septembrie 1994 şi numit episcop auxiliar de Blaj. Din 6 noiembrie 1996 este episcop greco-catolic de Oradea, mai întâi coadituor al Preasfinția Sa Vasile Hossu, şi apoi, din 8 iunie 1997, Episcop Eparhial. În 2003 i-a fost conferit titlul academic de doctor în teologie de către aceeași Universitate Pontificală, cu teza „Il mistero che unisce lo Spirito Santo alla Chiesa”.

Biroul de Presă