Cardinalul Matteo Zuppi a efectuat o vizită la Moscova în calitate de trimis al papei Francisc în zilele 28-30 iunie 2023. Într-un comunicat al Sfântului Scaun se menționează întâlnirile cu autoritățile statului și cu patriarhul Kirill, precum și cu comunitatea catolică din capitala Federației Ruse. Pe 5-6 iunie a.c., cardinalul efectuase o vizită la Kyiv.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
30 iunie 2023 – Vatican News. S-a încheiat vineri, 30 iunie a.c., vizita la Moscova a cardinalului Matteo Zuppi, președinte al Conferinței episcopale italiene, efectuată în calitate de trimis al papei Francisc cu scopul de a căuta parcursuri de pace și de a realiza inițiative umanitare în contextul conflictului din Ucraina.

Redăm aici comunicatul transmis astăzi de Sfântul Scaun în legătură cu vizita prelatului italian în capitala Rusiei.

«În zilele 28-30 ale lunii curente, Eminența Sa cardinalul Matteo Zuppi, trimis al Sfântului Părinte, a efectuat o vizită la Moscova având ca finalitate găsirea de inițiative umanitare care să poată deschide parcursuri pentru a se ajunge la pace.

În cele trei zile, Eminența Sa l-a întâlnit pe E.S. Yuri Ushakov, asistent al Președintelui Federației Ruse pentru afacerile de politică externă, și pe dna. Maria Lvova-Belova, comisar pe lângă Președintele Federației Ruse pentru drepturile copilului. În cadrul colocviilor, s-a subliniat cu tărie aspectul umanitar al inițiativei, precum și exigența de a putea ajunge la mult dorita pace.

În scurta vizită la biserica ”Sfântul Nicolae” în Tomachi, de la Galeria Tretyakov, Eminența Sa s-a oprit în rugăciune în fața icoanei Fecioarei Maria de la Vladimir, căreia i-a încredințat misiunea sa.

A avut, de asemenea, o întâlnire rodnică cu Sanctitatea Sa Kirill, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, căruia i-a transmis salutul Sfântului Părinte și cu care s-a întreținut, la fel, asupra unor inițiative umanitare care pot să faciliteze o soluționare pașnică.

Eminența Sa a întâlnit, totodată, episcopii Conferinței episcopilor catolici din Rusia, alături de care, împreună cu un grup consistent de preoți și în prezența unor ambasadori și reprezentanți ai Ministerului afacerilor externe, a prezidat o solemnă concelebrare [euharistică] în catedrala arhidiecezei Maicii lui Dumnezeu la Moscova. Aceasta a oferit în același timp ocazia de a transmite comunității catolice apropierea, amintirea și rugăciunea Sfântului Părinte.

Rezultatele vizitei vor fi aduse la cunoștința Sfântului Părinte în vederea unor pași ulteriori de efectuat, fie la nivel umanitar, fie în căutarea unor parcursuri pentru pace».

Cardinalul Matteo Zuppi a efectuat în aceeași calitate și cu același scop o vizită la Kyiv pe 5-6 iunie 2023.

Sursa: vaticannews.va