Cel mai mare om politic român al secolului al XX-lea, Iuliu Maniu, a fost celebrat în inima capitalei Marii Britanii joi, 18 mai 2023, într-un eveniment cultural de excepție care și-a dorit să marcheze Jubileul celor 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, prin moartea martirică în Penitenciarul de la Sighet (1873-1953).

Manifestarea, care s-a bucurat de un public larg și avizat, a constat într-o expoziție fotodocumentară și trei cuvinte omagiale rostite de Pr. Eduard Fartan, Rectorul Misiunii Române Unite din Londra, inițiatorul evenimentului; de Pr. Cristian Borz, restauratorul și directorul Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin și de Dl. Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Coposu.

Doamna Ambasador Laura Popescu a salutat pe toți cei prezenți și a apreciat calitatea expoziției iar Preasfințitul Părinte Episcop Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Domnul Claudiu Florian, Directorul adjunct al Institutului Cultural Român la Londra, locul care a găzduit evenimentul, a moderat întâlnirea.

Expoziția este rezultatul cercetărilor întreprinse în documentele arhivelor românești. Astfel, viața și activitatea lui Iuliu Maniu, precum și vremurile în care a acesta a trăit, sunt prezentate într-o densă succesiune documentară și fotografică.

Expoziția începe cu scene din Transilvania secolului al XIX-lea: studiile, familia și primele sale inițiative politice ca lider pentru drepturile românilor transilvăneni, culminând în rolul său în timpul și după Primul Război Mondial în promovarea Unirii Transilvaniei cu România și a României Mari. Expunerea continuă cu rolul său de lider Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică și dezvăluie încercările sale disperate de a salva democrația în perioada cruntă a instalării regimului totalitar comunist în România, activități care au dus la moartea sa tragică în Penitenciarul Sighet, în 1953.

Evenimentul este o inițiativă a Misiunii Române Unite din Londra, condusă de părintele Eduard Fărtan și s-a bucurat de sprijinul determinant al Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și de colaborarea Institutului Cultural Român.

Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 3 iunie 2023 la Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH.

Sursa: bisericaromanaunita.ro