Avem aceeași misiune de a evangheliza lumea ca apostolii de acum 2.000 de ani, un fapt care ar trebui să ne umple de uimire față de responsabilitatea noastră, a spus Papa Francisc la Liturghia de marți cu Colegiul Cardinalilor. „Continuăm să ne minunăm de insondabila decizie divină de a evangheliza întreaga lume începând cu acel grup de ucenici amărâți, dintre care unii – așa cum ne spune evanghelistul – încă se îndoiau”, a spus Sfântul Părinte în timpul celebrării din Bazilica San Pietro, din 30 august. „Cu toate acestea, dacă ne gândim, nu ar trebui să ne minunăm mai puțin dacă ne privim pe noi înșine, adunați astăzi aici, cărora Domnul le-a spus aceleași cuvinte, le-a dat același mandat.”

Mirarea este o cale spre mântuire, a continuat Pontiful. „Fie ca Dumnezeu să o păstreze mereu vie în inimile noastre, pentru că ea ne eliberează de tentația de a crede că putem ‘gestiona lucrurile’. Sau de falsa siguranță de a crede că ziua de astăzi este cumva diferită, nu mai este ca la început”, a spus Papa Francisc: „Astăzi Biserica este mare, solidă, iar noi ocupăm poziții eminente în Ierarhia ei… Există ceva adevăr în acest lucru, dar există și multă înșelăciune, prin care tatăl minciunii caută să îi facă pe urmașii lui Cristos mai întâi lumești, apoi inofensivi.” Sfânta Liturghie cu Colegiul Cardinalilor a fost oferită pentru Biserică. Cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor, a prezidat Liturgia Euharistică. Papa Francisc a ținut predica la Liturghie.

În predica sa, Sfântul Părinte a denunțat „cancerul mondenității spirituale”. Un slujitor al Bisericii, a spus el, este „cel care experimentează uimirea în fața planului lui Dumnezeu și, în acest spirit, iubește cu pasiune Biserica și se pune în slujba misiunii ei oriunde și oricum ar alege Duhul Sfânt”. A spus că credincioșii catolici ar trebui să se minuneze nu doar de planul de mântuire al lui Dumnezeu, ci și de „faptul și mai uimitor” că Dumnezeu îi cheamă să participe la acest plan. Pentru catolici, există un „dublu mister al binecuvântării noastre în Cristos și al plecării cu Cristos în lume”. „Această minune”, a spus el, adresându-se noilor Cardinali, „nu se diminuează odată cu trecerea anilor; nu slăbește odată cu creșterea responsabilităților noastre în Biserică. Nu, mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu. Ea devine mai puternică și mai profundă.”

Sfânta Liturghie cu noii Cardinali a avut loc după două zile de întâlniri cu ușile închise cu Colegiul Cardinalilor, pentru a discuta despre reforma Curiei Romane propusă de Papa Francisc, așa cum este prezentată în constituția „Praedicate evangelium”. 197 de Cardinali au participat la Consistoriul extraordinar, primul de acest fel din ultimii șapte ani. În predica sa, Papa Francisc a amintit de Sfântul Papă Paul al VI-lea și de enciclica sa din 1964 despre Biserică, „Ecclesiam Suam”. Sfântul Papă Paul al VI-lea a iubit Biserica cu „o iubire care este în primul rând recunoștință, uimire recunoscătoare față de misterul ei și față de darul de a fi nu numai membri ai Bisericii, ci și implicați în viața ei, părtași în ea și, de fapt, răspunzând împreună de ea”, a spus el.

„La începutul enciclicii programatice Ecclesiam Suam, scrisă în timpul Conciliului [Vatican II]”, a spus Papa Francisc, „primul gând care i-a venit în minte Papei a fost că ‘Biserica trebuie să cultive o conștiință mai profundă a identității ei… a originii și a misiunii ei’”. „În acest sens, a făcut o referire explicită la Scrisoarea către Efeseni, la ‘planul providențial al misterului ascuns de veacuri în Dumnezeu… pentru ca prin Biserică… să fie făcut cunoscut’”. „Așa a fost și în cazul Sfântului Apostol Paul, după cum vedem din scrisorile sale. Zelul său apostolic și grija pentru comunitate erau întotdeauna însoțite, ba chiar precedate, de cuvinte de binecuvântare pline de uimire și recunoștință: ‘Binecuvântat să fie Dumnezeu…’”, a spus Sfântul Părinte. „Fie ca acest lucru să se întâmple și cu noi”, a conchis el. „Fie ca acesta să fie cazul fiecăruia dintre voi, dragi frați Cardinali. Fie ca mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Mama Bisericii, să obțină acest har pentru fiecare dintre noi.”

Sursa: www.catholica.ro