Dumnezeu este întotdeauna de partea victimelor unei agresiuni nedrepte, a declarat joi liderul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, la câteva ore după ce forțele rusești au invadat Ucraina. Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc a susținut dreptul Ucrainei de a-și apăra independența în contextul în care Rusia a atacat obiective militare ucrainene în dimineața zilei de 24 februarie. „Este dreptul nostru natural și datoria noastră sacră de a ne apăra pământul și poporul nostru, statul nostru și tot ceea ce ne este mai drag: familia, limba și cultura, istoria și lumea spirituală”, a spus el. Arhiepiscopul ucrainean a subliniat, de asemenea, apropierea lui Dumnezeu față de cei care suferă nedreptate.

„Credem că, în acest moment istoric, Domnul este cu noi”, a spus PF Șevciuc. „El, care ține în mâinile Sale soarta întregii lumi și a fiecărei persoane în parte, este întotdeauna de partea victimelor agresiunilor nedrepte, a celor care suferă și a celor înrobiți. El este cel care proclamă Numele Său Sfânt în istoria fiecărei națiuni, îi capturează și îi răstoarnă pe cei puternici ai acestei lumi cu mândria lor, pe cuceritori cu iluzia omnipotenței lor, pe cei mândri și obraznici cu încrederea lor în sine. El este cel care acordă victoria asupra răului și a morții. Victoria Ucrainei va fi victoria puterii lui Dumnezeu asupra meschinăriei și aroganței omului! Așa a fost, așa este și așa va fi!”, a declarat Arhiepiscopul.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi dimineața, într-o declarație televizată, că Rusia nu are planuri de a ocupa Ucraina și a cerut ca armata ucraineană să depună armele. La scurt timp după aceea, trupele rusești au trecut granițele de nord, sud și est în Ucraina din mai multe puncte. Oficialii ucraineni au raportat bombardamente și atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, inclusiv asupra aerodromurilor și cartierelor generale militare din apropierea capitalei ucrainene Kiev. Au fost raportate decese atât dintre militari, cât și dintre civili. PF Șevciuc a declarat că Ucraina „este din nou în pericol” și a spus că „dușmanul perfid” a încălcat normele de bază ale dreptului internațional, „a pășit pe teritoriul ucrainean, aducând cu el moarte și distrugere”.

„În acest moment istoric, vocea conștiinței noastre ne cheamă pe toți ca unul singur să ne ridicăm pentru un stat ucrainean liber, unit și independent”, a continuat el. „Istoria ultimului secol ne învață că toți cei care au declanșat războaie mondiale le-au pierdut, iar idolatrii războiului au adus doar distrugere și declin propriilor lor state și popoare.” Temerile că Rusia începe o invazie la scară largă a Ucrainei au crescut în această săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va recunoaște regiunile ucrainene separatiste Lugansk și Donețk ca entități independente. Regiunile estice, care sunt conduse de separatiști susținuți de Rusia, includ terenuri deținute în prezent de forțele armate ucrainene.

Ucraina este o țară de 44 de milioane de locuitori care se învecinează cu Belarus, Rusia, Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Potrivit BBC News, militarii ruși au trecut joi în Ucraina nu doar din puncte de la granița cu Rusia, ci și din Belarus, un aliat al Rusiei. PF Șevciuc conduce Biserica Greco-Catolică Ucraineană, cea mai mare dintre cele 23 de Biserici Catolice Răsăritene în deplină comuniune cu Sfântul Scaun.

Sursa: www.catholica.ro