De la Florența, unde se desfășoară întâlnirea „Mediterana – frontieră de pace”, Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius și președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), transmite un mesaj ferm pentru pace în Ucraina.

Bisericile din Europa condamnă cu fermitate ceea ce s-a întâmplat în această noapte în Ucraina: trebuie să acționăm împreună și cu determinare pentru a pune capăt imediat agresiunii rusești și să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja femeile, bărbații și copii inocenți: în numele Domnului, opriți-vă acum!

Comunitatea internațională și în mod particular Uniunea Europeană, să nu lase intentată nici o cale de a opri acest conflict, ca armele să cedeze în fața dialogului și a negocierilor, ca să fie apărat dreptul internațional, independența și suveranitatea teritorială a Ucrainei. Toate acestea, pentru a pune capăt unui război care din Ucraina se poate extinde, în mod inevitabil, și la statele vecine și care va deveni o amenințare pentru toată Europa.

Episcopi europeni și comunitățile creștine se roagă pentru victimele acestui conflict, pentru familiile lor și sunt aproape de cei care suferă din cauza acestor acte de violență.

Se unesc la invitația Papei Francisc care cere rugăciune și post pentru pace: Regina păcii să apere întreaga lume de nebunia războiului!