Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, aniversează azi 10 ani de când a fost creat cardinal în basilica Sfântul Petru din Roma, de către Papa Benedict al XVI-lea. El a intrat deja în istoria românilor. Iată 10 curiozități despre capul văzut al Bisericii Române Unite cu Roma:
- Este primul român din istorie care a primit titlul de Arhiepiscop Major. În Biserica Catolică există, în prezent, doar patru Arhiepiscopi Majori, care conduc Biserici Catolice Orientale. Titlul este echivalent celui de Patriarh a unei Biserici Ortodoxe.
- Este primul conducător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ce a primit un Papă în Transilvania. S-a întâmplat în 2 iunie 2019, când l-a primit în Blaj pe Papa Francisc.
- Tot în 2 iunie 2019, pe Câmpul Libertății din Blaj, păstorul Bisericii Bisericii Române Unite cu Roma a participat la liturghia în care Papa Francisc i-a proclamat Fericiți pe cei șapte episcopi greco-catolici români morți pentru credință în temnițele comuniste. Aceștia au fost primii episcopi greco-catolici români ridicați la cinstea altarelor.
- Este cel de-al treilea cardinal român din istorie, după Iuliu Hossu și Alexandru Todea.
- A suferit pentru credință în timpul prigoanei comuniste. Preafericitul Lucian Mureșan a fost trimis din armată în detașamentele de muncă forțată, după ce comuniștii au aflat că aparține Bisericii Greco-Catolice. Tot el a fost fost nevoit să părăsească, în anul IV, Institutul Universitar Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, pentru că autoritățile comuniste nu acceptau ca acest Institut să pregătească tineri greco-catolici. Vreme îndelungată, Preafericitul Lucian Mureșan a fost urmărit de Securitate.
- S-a ridicat de la condiția de vagonetar în mină la cea de principe al Sfintei Biserici Catolice. O perioadă, comuniștii i-au permis tânărului Lucian Mureșan să lucreze doar munci necalificate. A fost vagonetar în mină și muncitor necalificat într-o carieră de piatră, întocmai precum Sfântul Ioan-Paul al II-lea, care a muncit în prelucrarea calcarului pentru Uzinele Solvay în timpul dictaturii naziste.
- În perioada comunistă, a fost obligat să își satisfacă stagiul militar. A fost trimis la Școala de Aviație. Astfel, putem spune că este primul cardinal român care are și o specializare în acest domeniu.
- A fost hirotonit preot în clandestinitate, în subsolul unei clădiri din Cluj. A fost hirononit episcop în 1990, sub cerul liber, în Baia Mare, pentru că nici până în prezent nu a fost retrocedată catedrala greco-catolică din Baia Mare. Însă a fost creat cardinal în inima Creștinătății, în basilica Sfântul Petru.
- A fost exmatriculat din facultate, dar și-a terminat studiile universitare în clandestinitate, cu examene date în fața profesorilor academiilor teologice greco-catolice interzise de comuniști. După căderea comunismului, însă, Academia Română, cel mai înalt for științific și cultural, i-a acordat statutul de membru de onoare.
- A fost persecutat de comuniști datorită credinței sale. A fost obligat să presteze munci umile, pe care le-a acceptat cu seninătate și cu dragoste față de Mântuitor. Însă, după căderea comunismului, a primit cea mai înaltă distincție oferită de România: Ordinul Național Steaua României, creat în secolul al XIX-lea de Regele Carol I ca semn vizibil al independenței României.
În timpul păstoririi Preafericitului Părinte Lucian s-au mai întâmplat următoarele evenimente marcante pentru Biserica noastră:
1. Osemintele lui Inocențiu Micu Clain – au fost aduse acasă de la Roma;
2. S-a tipărit Biblia de la Blaj – text paralel;
3. În „Anul Jubiliar” 2000 a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolica în San Pietro, la „Altare della confesione” în prezenta Papei, Sfântul Ioan Paul al II-lea;
4. A fost înființată Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile” la București
5. A celebrat Sfânta Liturghie greco-catolica în Catedrala Notre Dame din Paris – invitat de Cardinalul Jean Marie Lustiger.
Sursa: https://clujtoday.ro/